Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Może też popełniasz jeden z kardynalnych błędów!

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Przygotowanie żywności wymaga zachowania czystości, co będzie sprzyjało trwałości przetworów.
Przygotowanie żywności wymaga zachowania czystości, co będzie sprzyjało trwałości przetworów. Agata Wodzień-Nowak
Dlaczego przetwory w słoikach popsuły się? Najczęściej popełniane błędy to z pozoru błahe czynności. Ogórki konserwowe i kiszone, przeciery pomidorowe, buraczki tarte lub w zalewie, gruszki w syropie i powidła – to tylko początek długiej listy przetworów, które co roku robimy w domach. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje: zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów. Czasem z pozoru drobne niedopatrzenie może skończyć się nie tylko zmarnowaniem warzyw i owoców, ale też zatruciem. Poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania zapraw w słoikach.

Spis treści

Od początku lata do późnej jesieni w Polsce trwa szczyt sezonu na przetwory. Najpierw powstają dżemy i kompoty z truskawek, potem dołączają maliny, porzeczki, czereśnie i cała masa warzyw. Królują ogórki, następnie buraczki, pomidory, śliwki. Co zrobić, żeby domowe przetwory dobrze zawekowały się i przetrwały do zimy, a nawet do wiosny?

Wrzesień to czas robienia przetworów z owoców i warzyw. Nie ryzykuj zatrucia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata – przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.

7 ważnych zasad robienia domowych przetworów

Przetwory robimy z kilku względów: by zachować smak lata, zaoszczędzić na kupnych produktach, zapobiegać marnowaniu żywności, której nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. „Dzięki temu na naszych półkach będzie zdrowo i smacznie”, wskazuje GIS i podaje wskazówki.

  • Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
  • Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  • Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
  • Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
  • Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  • Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.

Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?

Zaprawy na jesień i zimę nie powinny być przygotowywane w pośpiechu. Jeszcze przed rozpoczęciem pracy trzeba zadbać o przygotowanie stanowiska. Musi być czyste – podobnie, jak nasze dłonie.

„Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty” – radzi GIS.

Wielokrotnie wskazywaliśmy, że do przygotowywania przetworów powinniśmy używać dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw. Pęknięte pomidory czy uszkodzone podczas wykopywania marchewki nie nadadzą się więc na przetwory.

GIS: „Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa”.

Przepis i zawarte w nim proporcje są istotne, ponieważ zbyt mała ilość cukru, soli czy octu może sprawić, że żywność nie utrwali się wystarczająco.

W czym robić domowe przetwory?

Niemal w każdym domu są słoiki po poprzednich przetworach czy kupionych w sklepie produktach. Oczywiście możemy je wykorzystać, ale wcześniej trzeba je wyparzyć. Oczyszczone słoiki możemy na przykład umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie.

Do pakowania przetworów stosuj czyste szklane opakowania z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek.

W jakiej temperaturze i jak długo pasteryzować przetwory?

Kiedy już napełnimy wyparzone słoiki czy butelki, trzeba je szczelnie zamknąć wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. GIS w swoich poradach przekazuje, że w przypadku przetworów owocowych czy warzywnych oraz soków zalecana jest pasteryzacja.

Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów.

Jak zatem powinna przebiegać pasteryzacja domowych przetworów? Potrawę podgrzewamy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach, wylicza GIS.

Na koniec ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy w zacienionym miejscu do ostygnięcia.

Dlaczego umieszczenie daty na słoiku jest tak ważne?

Na słoiku czy butelce zdecydowanie warto umieścić kartkę/naklejkę z informacją o dacie przygotowania – najlepiej miesiąc i rok. W pierwszej kolejności powinniśmy wykorzystać najwcześniej wytworzoną żywność. Warto o tym pamiętać, ustawiając słoiki na półkach, by zapewnić dobry dostęp do nich.

GIS: Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Może też popełniasz jeden z kardynalnych błędów! - Strefa Agro

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna