Dodaje ona, że według rolników kwota wsparcia – maksymalnie 300 tys. zł – jest za mała . Oni, skoro mają przejść na ZUS, chcieliby, aby zakłady, które powstaną, były dobrze wyposażonymi, profesjonalnymi przetwórniami. Zauważa, że w grudniu prowadzony był nabór wniosków dla firm i mogły one otrzymać dużo większe wsparcie na dalszy rozwój – aż 3 mln zł.
Wykorzystali swoja szansę. Nie żałują
Swoją szansę na wybudowanie masarni wykorzystali kilka lat temu Małgorzata i Krzysztof Wojtachowie, producenci trzody ze Szpakowa (gm. Jaświły). Wybudowali oni małą masarnię i nie żałują tej decyzji. W sumie udało im się uzyskać wsparcie w wysokości 200 tys. zł (w ramach dwóch działań), pieniądze zainwestowali w budynek i jego wyposażenie, kupili też samochód dostawczy.
– Gdyby nie to wsparcie, na pewno nie zdecydowalibyśmy się na rozpoczęcie produkcji wędlin – podkreśla Małgorzata Wojtach.
Dodaje ona, że zapotrzebowanie na tradycyjne wędliny jest coraz większe. Konsumenci zaczynają zwracać uwagę na to, co kupują i jedzą, szukają produktów naturalnych, a nie wysokoprzetworzonych. Wojtachowie nie dodają do swoich wyrobów polepszaczy, nie muszą też martwić się o jakość surowca, bo pochodzi on z własnego gospodarstwa.
W całym PROW 2014-2020 na tzw. „małe przetwórstwo” przeznaczonych jest trochę ponad 31 mln euro. Fundusze te zostały podzielone na dwie koperty – dla województwa mazowieckiego oraz dla pozostałych województw. Woj. mazowieckie może liczyć na kwotę prawie 5 mln euro, a pozostałe województwa prawie 26 mln euro.
Zbieraj punkty
O kolejności przysługiwania pomocy będzie decydować punktacja (przy czym przechodzą wnioski, które otrzymają min. 5 pkt.). Punkty można otrzymać za:
- bycie młodym rolnikiem, czyli osobą poniżej 40 roku życia – 3 pkt.
- innowacyjność operacji bądź powiązanie jej z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu – 5 pkt.
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości (3 pkt.) lub przetwarzanie produktów rolnych pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych – 5 pkt.)
- działalność na obszarach objętych bezrobociem – do 4 pkt.
Kto moze otrzymać wsparcie
Wnioski na małe przetwórstwo mogą składać rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie. Wsparciem objęte zostały następujące sektory przetwórstwa: mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż, ziemniaków a także jaj, miodu, lnu i konopi oraz roślin oleistych i wysokobiałkowych. Warunkiem uzyskania pomocy finansowej jest rozpoczęcie działalności gospodarczej.
Pomoc jest przyznawana w formie refundacji kosztów poniesionych na realizację inwestycji. Maksymalny poziom refundacji wynosi 50 proc., a wysokość wsparcia finansowego, jakie można otrzymać w całym okresie realizacji PROW 2014-2020 wynosi 300 tys. zł. Wielkość pomocy przyznanej na realizację jednej operacji nie może być mniejsza niż 10 tys. zł.
Do kosztów kwalifikowalnych zaliczyć można m.in.:
- budowę lub modernizację budynków wykorzystywanych do prowadzonej działalności;
- zakup (wraz z instalacją) maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania, aparatury pomiarowej i kontrolnej;
- zakup urządzeń służących poprawie ochrony środowiska. Wsparcia nie można otrzymać na zakup środków transportu, używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu.
(koci)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?