W skrócie
Krupnik to sycąca zupa, którą można zajadać na obiad lub na kolację. Najczęściej zupa krupnik gotowana jest na cielęcinie z kością, wieprzowinie lub chudym, wędzonym boczku lub wędzonych żeberkach. W starszych przepisach zachęcających do gospodarnego gotowania krupnik wzbogacano o przetarte podroby, np.: wątróbkę z kury, kaczki lub gęsi. W wersji wegetariańskiej krupnik wyśmienicie smakuje przyrządzony na wywarze z suszonych grzybów i warzyw. Podpowiadamy przepis na domowy krupnik.
Krupnik – przepis na zupę
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: około 2 godziny.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej,
- 200 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1/4 selera,
- 200 g mięsa wieprzowego lub wołowego np.: żeberek,
- 2 łyżki masła,
- 4 suszone grzyby,
- 2 liście laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki,
- 1,5–2 l wody,
- sól.
Jak zrobić krupnik?
Sposób przygotowania:
- Na początku trzeba namoczyć grzyby oraz umyć mięso. Wołowinę trzeba zalać wodą i gotować przez około godzinę.
- Następnie warzywa trzeba obrać i pokroić w większą kostkę. Do zupy należy dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości.
- Mięso należy wyjąć i pokroić w plastry. Warzywa należy wyjąć łyżką cedzakową.
- Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- W oddzielnym garnku należy umieścić 300 ml zupy i ugotować w niej kaszę jęczmienną. Do ugotowanej kaszy trzeba dodać masło, aby się nie zbiło w jednorodną masę.
- Ugotowaną kaszę jęczmienną trzeba dodać do krupniku. Pokrojone w kostkę ziemniaki należy dorzucić do zupy i gotować do miękkości około 15 minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie wcześniej ugotowanych warzyw, grzybów i mięsa.
- Przed podaniem należy zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Krupnik świetnie smakuje udekorowany posiekaną natką pietruszki.
Jaka kasza do krupniku?
Tradycyjnie do krupniku stosuje się kaszę jęczmienną, jednak istnieje wiele kulinarnych możliwości. Można dodać kaszę pęczak, kaszę gryczaną albo kaszę jaglaną. We współczesnych przepisach, które krupnikowi nadają nowoczesnego sznytu, dodaje się komosę ryżową.
Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania
Ile kaszy do krupniku?
Najprostszą zasadą, którą można kierować podczas obliczania ilości kaszy do krupniku, jest stosowanie proporcji 50 g kaszy jęczmiennej na 1 l zupy. Dzięki temu zupa będzie pożywna i treściwa, ale nie całkowicie gęsta.
Przyprawy do zupy krupnik
Krupnik nie wymaga wielu przypraw poza liśćmi laurowymi i zielem angielskim, można doprawić go domową wegetą lub suszonymi grzybami zmielonymi na drobny proszek. Tradycyjnie do krupniku można dodać także majeranek albo tak zwany pieprz ziołowy. Jednak warto czytać etykietę, bo pieprz ziołowy jest mieszanką przypraw, która może różnić się składem w zależności od producenta. Zachęcamy do stworzenia własnej przyprawy do zupy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Na obiad podaj aromatyczny rosół. Dzięki tym sposobom już nigdy nie będzie mętny
- Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Przepis na smaczny i pożywny obiad
- Wyśmienita zupa dla fanów grzybów. Wypróbuj przepis na treściwe flaczki z boczniaków
- Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 13 posiłków
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?