Upalna pogoda skróciła sezon truskawkowy. To już ostatnie zbierane owoce

Donata Żmiejko
Donata Żmiejko
Zbiory truskawek już się kończą. Upały źle wpływają na te owoce, które są wrażliwe na wysokie temperatury i się parzą, jeszcze niedojrzałe zasychają na krzakach. Donata Żmiejko
Sezon truskawkowy już się kończy – z powodu panujących upałów. Na osiedlowych straganach mamy owoce z Korycina, okolic Zabłudowa, Łomży i Moniek. Ceny wahają się od 10 do 16 zł za łubiankę (5 – 8 zł/kg).

Jak mówią plantatorzy, truskawki będą drożały, bo zbiory już się kończą. Upały źle wpływają na te owoce, które są wrażliwe na wysokie temperatury i się parzą, zasychają na krzakach. Owoce są już drobne.

- Nienawadniane plantacje już usychają – mówi Wojciech Wykowski z Łomży. - Upały kumulują dojrzewanie truskawek. Ten tydzień zdecydował o skróceniu sezonu.

Jak mówi Franciszek Banel, plantator truskawek z Kumiały w gminie Korycin, krzaki truskawek są już wysuszone i owoce nie zdążyły dojrzeć, są jak żelki.

Plantatorzy mają również obawy w związku z zapowiadanymi burzami. Po fali upałów, gwałtowne nawałnice mogą zniszczyć część plonu.

Z początkowych stawek rzędu 3,00 – 3,20 zł/kg, ceny skupu truskawek na mrożonki rosną. Na początku tego tygodnia prawie w całym kraju obowiązywała jednolita cena 3,50 zł/kg. Obecnie na punktach skupu za truskawki bez szypułki można otrzymać maksymalnie 3,80 – 4,00 zł/kg plus VAT. Truskawki z szypułką, przeznaczone na tłoczenie kosztują najczęściej 2,20 – 2.50 zł/kg.

Plantatorzy truskawek liczyli, że ten rok będzie lepszy od poprzedniego. Przypomnijmy, że ubiegłoroczny sezon nie był łatwy dla plantatorów truskawek z powodu suszy, która zaszkodziła plantacjom, a potem były przymrozki. W tym roku zimna i późna wiosna opóźniła pierwsze zbiory i wpłynęła na smak truskawek – były kwaśne. Ceny tych owoców nie satysfakcjonują zbytnio plantatorów.

Co roku, w ostatni weekend czerwca, w Korycinie organizowane są dni truskawki, które przyciągają rzesze turystów. To prestiżowe wydarzenie świętuje cała gmina. Już w najbliższą niedzielę (27 czerwca) odbędą się XXVI Ogólnopolskie Dni Truskawki w pandemii. Będzie to wydarzenie bardziej kameralne niż poprzednie edycje, odbędzie się ono w Parku Kulturowym Korycin - Milewszczyzna. Przewidziano warsztaty kulinarnie z Łukaszem Rakowskim - szefem kuchni Restaurant & Bar w Białymstoku oraz Regionalnej Restauracji Żubrówka w Białowieży i Małgosią O’Szewster - białostocką blogerką kulinarną i modową Muffin Love. Pokazy kulinarne na żywo będą połączone z degustacją w godzinach 12-17.

Czytaj też:
Giełda przy Andersa w Białymstoku. Truskawki i młode warzywa cieszyły się wzięciem. Sprawdź ceny owoców i warzyw (zdjęcia)

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie