MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Upiecz puszysty jak chmurka chlebek z rodzynkami. Smakuje jak z najlepszej piekarni. Tego wypieku pozazdroszczą ci koleżanki

Anna Daniluk
Domowy chlebek z rodzynkami to puszysty wypiek idealny na podwieczorek.
Domowy chlebek z rodzynkami to puszysty wypiek idealny na podwieczorek. Anna Daniluk
Delikatny chlebek drożdżowy z rodzynkami to prawdziwy rarytas. Rodzynki namaczam w mocnej kawie z dodatkiem rumu, który nadaje mu wyrazistego smaku. Taki chlebek z rodzynkami wbrew pozorom można podawać dzieciom, gdyż alkohol wyparuje w trakcie pieczenia, pozostawiając aromat i idealną strukturę. Poznaj przepis na chlebek z rodzynkami dla całej rodziny.

W skrócie:

Taki chleb z rodzynkami to uniwersalny przysmak na podwieczorek, słodkie śniadanie lub jako przekąska do zabrania do pracy i szkoły. Dzięki dodaniu zasmażki wypiek jest dłużej świeży i wilgotny. Z takiego chlebka z rodzynkami możesz zrobić obłędne bostocki, tosty francuskie lub zrobić słodkie grzanki do zjedzenia z dżemem morelowym. Tym smacznym ciastem możesz świętować Dzień chleba z rodzynkami przypadający 16 września.

Drożdżowy chlebek z rodzynkami świetnie smakuje posmarowany świeżym masłem.
Drożdżowy chlebek z rodzynkami świetnie smakuje posmarowany świeżym masłem. Anna Daniluk

Chlebek z rodzynkami – prosty przepis do kawy

Liczba porcji: dla 8 osób.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g wody + 20 g mąki pszennej

Ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej typ 450,

  • 1 jajko,

  • 1 żółtko,

  • 40 g cukru,

  • 8 g suszonych drożdży,

  • 200 g mleka,

  • 80 g masła,

  • 3 g soli,

  • 1 łyżka rumu lub aromatu rumowego,

  • 100 ml mocnej kawy,

  • 100 g rodzynek,

  • 10 g mąki ziemniaczanej.

Do posmarowania:

  • 10 ml mleka,

  • 1 jajko średniej wielkości.

Jak zrobić chleb z rodzynkami?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób zasmażkę z wody i mąki. W metalowym podgrzej mieszaninę do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstaw do wystudzenia.

  2. W drugim garnku podgrzej mleko z cukrem i masłem przez 5 minut. Mieszaj, aby masło rozpuściło się pod wpływem gorącego mleka.

  3. Ważne, aby go nie zagotować. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.

  4. Rodzynki zalej mocną kawą z rumem i odstaw do namoczenia na minimum 5 minut.

  5. Do miski robota kuchennego przesiej mąkę pszenną i dodaj suszone drożdże. Na małych obrotach miksera wymieszaj składniki.

  6. W trakcie mieszania dodaj wystudzoną zasmażkę i dolej wystudzone mleko z masłem i cukrem.

  7. Po minucie mieszania zwiększ obroty i dodaj rozmieszane całe jajko z żółtkiem.

  8. Ciasto drożdżowe miksuj przez około 3 minuty.

  9. Na koniec mieszania dopraw szczyptę soli.

  10. Następnie odcedź rodzynki z kawy na sitku i oprósz precyzyjnie mąką ziemniaczaną.

  11. Rodzynki dodaj do ciasta drożdżowego i wymieszaj jeszcze przez minutę.

  12. Następnie ciasto wyłóż z misy robota na blat kuchenny (delikatnie oprószony mąką ziemniaczaną) i uformuj zwartą kulę.

  13. Ciasto drożdżowe przełóż do szklanej miski wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce.

  14. Polecam wstawić miskę z ciastem do niewłączonego piekarnika na ostatnią półkę z włączonym światłem.

  15. Miskę przykryj zwilżonym ręcznikiem kuchennym, aby ciasto nie wyschło z góry.

  16. Wyrośnięcie ciasto uformuj zwilżonymi wodą dłońmi w rulon i wstaw do ciemnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  17. Piekarnik rozgrzej do 180° Celsjusza. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa przełóż ciasto do keksówki, przykryj zwilżoną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

  18. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je zmieszanym jajkiem z mlekiem.

  19. Chleb z rodzynkami piecz przez około 25 minut z funkcją grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika.

  20. Upieczony chlebek z rodzynkami możesz podawać z masłem, dżemem, domową konfiturą lub powidłami śliwkowymi.

Dodatki do chlebka z rodzynkami

Do chlebka z rodzynkami możesz dodać też posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir. W ten sposób zrobisz wypiek zbliżony do chlebka tureckiego, który był hitem w latach 90. XX wieku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna