W skrócie:
Taki chleb z rodzynkami to uniwersalny przysmak na podwieczorek, słodkie śniadanie lub jako przekąska do zabrania do pracy i szkoły. Dzięki dodaniu zasmażki wypiek jest dłużej świeży i wilgotny. Z takiego chlebka z rodzynkami możesz zrobić obłędne bostocki, tosty francuskie lub zrobić słodkie grzanki do zjedzenia z dżemem morelowym. Tym smacznym ciastem możesz świętować Dzień chleba z rodzynkami przypadający 16 września.
Chlebek z rodzynkami – prosty przepis do kawy
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
100 g wody + 20 g mąki pszennej
Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej typ 450,
1 jajko,
1 żółtko,
40 g cukru,
8 g suszonych drożdży,
200 g mleka,
80 g masła,
3 g soli,
1 łyżka rumu lub aromatu rumowego,
100 ml mocnej kawy,
100 g rodzynek,
10 g mąki ziemniaczanej.
Do posmarowania:
10 ml mleka,
1 jajko średniej wielkości.
Jak zrobić chleb z rodzynkami?
Sposób przygotowania:
Najpierw zrób zasmażkę z wody i mąki. W metalowym podgrzej mieszaninę do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstaw do wystudzenia.
W drugim garnku podgrzej mleko z cukrem i masłem przez 5 minut. Mieszaj, aby masło rozpuściło się pod wpływem gorącego mleka.
Ważne, aby go nie zagotować. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Rodzynki zalej mocną kawą z rumem i odstaw do namoczenia na minimum 5 minut.
Do miski robota kuchennego przesiej mąkę pszenną i dodaj suszone drożdże. Na małych obrotach miksera wymieszaj składniki.
W trakcie mieszania dodaj wystudzoną zasmażkę i dolej wystudzone mleko z masłem i cukrem.
Po minucie mieszania zwiększ obroty i dodaj rozmieszane całe jajko z żółtkiem.
Ciasto drożdżowe miksuj przez około 3 minuty.
Na koniec mieszania dopraw szczyptę soli.
Następnie odcedź rodzynki z kawy na sitku i oprósz precyzyjnie mąką ziemniaczaną.
Rodzynki dodaj do ciasta drożdżowego i wymieszaj jeszcze przez minutę.
Następnie ciasto wyłóż z misy robota na blat kuchenny (delikatnie oprószony mąką ziemniaczaną) i uformuj zwartą kulę.
Ciasto drożdżowe przełóż do szklanej miski wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Polecam wstawić miskę z ciastem do niewłączonego piekarnika na ostatnią półkę z włączonym światłem.
Miskę przykryj zwilżonym ręcznikiem kuchennym, aby ciasto nie wyschło z góry.
Wyrośnięcie ciasto uformuj zwilżonymi wodą dłońmi w rulon i wstaw do ciemnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180° Celsjusza. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa przełóż ciasto do keksówki, przykryj zwilżoną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je zmieszanym jajkiem z mlekiem.
Chleb z rodzynkami piecz przez około 25 minut z funkcją grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika.
Upieczony chlebek z rodzynkami możesz podawać z masłem, dżemem, domową konfiturą lub powidłami śliwkowymi.
Dodatki do chlebka z rodzynkami
Do chlebka z rodzynkami możesz dodać też posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir. W ten sposób zrobisz wypiek zbliżony do chlebka tureckiego, który był hitem w latach 90. XX wieku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!