Spis treści
Papryka jest jednym z warzyw, które w ostatnich miesiącach znacznie podrożało. Możemy kupować drożej, zrezygnować z jej jedzenia albo zacząć uprawiać paprykę w swoim ogródku, na działce czy na balkonie. Zbliża się czas siewu warzyw ciepłolubnych na rozsady.
Kiedy siać i sadzić paprykę? Czas na rozsadę
Własne uprawy od czasu pandemii cieszą się większą popularnością. Warzywa pozyskujemy taniej i niezależnie od cen czy dostaw w sklepach.
Papryka, podobnie jak pomidor, lubi ciepło i źle reaguje na przymrozki. Zaczynamy od siewu nasion do małych doniczek lub rozsadników np. na domowym parapecie. Tu nasiona wzejdą bez ryzyka przemarznięcia. Wymogi temperatury, które wskazują plantatorzy:
- do kiełkowania 22-25°C
- do wschodów 20-22°C
Praktycy podpowiadają, że przygotowanie dobrej rozsady papryki wymaga okresu 7-8 tygodni, dlatego za wysiew powinniśmy zabrać się w połowie marca. W gruntowej uprawie papryki, rozsadę sadzi się na miejsca stałe dopiero pod koniec maja, a nawet na początku czerwca, radzi Stowarzyszenie LGD „Razem dla Radomki” na stronie Papryka Przytycka.
Jak wspomnieliśmy, papryka to roślina ciepłolubna. Optymalna temperatura powietrza dla jej wzrostu i rozwoju wynosi 19-27 stopni Celsjusza w dzień i 16-18 stopni C w nocy. Najlepiej, gdyby temperatura gleby była zbliżona do temperatury powietrza.
Dlatego na działki i do ogródków warto wstawić nawet niewielką szklarnię, choć ci, którzy uprawiają ją w gruncie bez osłony, podpowiadają, by wysadzać paprykę na początku czerwca. Potrafi tu owocować nawet lepiej niż w tunelu.
W przypadku balkonów częściowo osłoniętych balustradami i bocznymi ściankami, warunki sprzyjające, bo osłonięte od wiatru.
Papryka wymaga długiego naświetlania dobowego, światła intensywnego.
Korzystne sąsiedztwo dla papryki to ogórki, pomidory i kalarepa, niekorzystnie wpływa na nią towarzystwo fasoli oraz roślin krzyżowych i kapustnych, ponieważ – jak podaje Centrum Doradztwa Rolniczego – opóźniają jej kwitnienie.
Kiedy papryka jest dojrzała i można ją zbierać z krzaczków?
Słodkie odmiany papryki zbieramy, gdy są wyrośnięte, ale jeszcze zielone lub podobnie jak owoce odmian ostrych, gdy są intensywnie czerwone.
Zgodnie z zaleceniami rolników uprawiających paprykę z rejonu radomskiego:
Owoce odmian słodkich zebrane w fazie dojrzałości użytkowej (zielone) można przechowywać w pomieszczeniach o temperaturze 0-2 stopni C, wilgotności powietrza wynoszącej 85-90% i silnym obiegu powietrza przez okres 6 tygodni. Owoce papryki ostrej suszy się w pomieszczeniach suchych i ciepłych i miele na proszek, radzi paprykowe stowarzyszenie.
Najważniejsze zasady uprawy papryki w pigułce. Unikniesz błędów
- Nie siej papryki do gruntu, uprawiamy ją z rozsady.
- Nie spiesz się z wysadzeniem papryki do gruntu, lubi ciepło.
- Papryka lubi ciepło, słoneczne stanowisko, nagrzaną glebę. Gdy jest chłodno i deszczowo- rośnie słabiej.
- Może być uprawiana na stanowisku po większości warzyw, jednak nie po sobie samej.
- Korzystne jest sadzenie papryki po roślinach liściowych, gdyż sama należy do roślin owocowych.
- Najlepiej rośnie na glebach o odczynie lekko kwaśnym (pH 6-6,8).
- Co kilka lat można stosować wysokie dawki wapna nawozowego (do 3500 mg Ca/dm3), co ogranicza rozwój chorób naczyniowych.
- Papryka wymaga podwiązywania.
Krótka historia uprawy papryki w Polsce
Rozwój uprawy papryki w Polsce nastąpił dopiero ok. 40 lat temu. Zagłębiem jej uprawy jest rejon radomski. Pierwsze uprawy papryki zostały ulokowane na terenie gminy Przytyk, a prekursorem jej uprawy był Antoni Kwietniewski. Sprowadził do Polski paprykę w 1982 roku. Papryka przytycka w 2011 roku trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.
Po kilku latach intensywnego rozwoju „paprykowego zagłębia” (w gminach Przytyk, Zakrzew, Jedlińsk, Wolanów oraz w powiecie przysuskim i białobrzeskim) nastąpił okres stagnacji związany z problemem ze skupem.
W latach 80. papryka była najbardziej dochodową uprawą i prawie cała produkcja sprzedawana była na rynkach hurtowych i w detalu. Drewniane konstrukcje tuneli były stosunkowo tanią inwestycją i łatwą do wykonania przez każdego rolnika. Sukces ekonomiczny tej uprawy w latach 80. spowodował bardzo szybki wzrost uprawy papryki w całym regionie.
Paprykę w gruncie uprawia się na Lubelszczyźnie, w rejonie Sandomierza, Grudziądza i Igołomi.
Źródła:
- Stowarzyszenie LGD „Razem dla Radomki” Papryka Przytycka
- Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Technologie uprawy wybranych gatunków warzyw w systemie polowym: papryka, pomidor
- Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat