Uroczysko 2017. XXII Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej (zdjęcia)

Julia Szypulska
Julia Szypulska
Uroczysko 2017. XXI Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej
Uroczysko 2017. XXI Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej Anatol Chomicz
Udostępnij:
Tajemnica idealnej babki? Trzeba lubić to, co się robi, a się uda - mówi Bogdan Anikiej, który walczył o tytuł mistrza pieczenia babki

Mistrzostwa pieczenia babki i kiszki to ważny element XXII Spotkań z Nauką i Sztuką „Uroczysko”, które w miniony weekend odbyły się w Supraślu. W konkursie wzięło udział kilkunastu mistrzów w przygotowywaniu tych potraw. Niektórzy wystartowali indywidualnie, inni jako firmy.

Bogdan Anikiej reprezentuje niewielką lokalną i młodą firmę. W mistrzostwach bierze udział po raz pierwszy. W domu sam gotuje.- Można powiedzieć, że te umiejętności wyssałem z mlekiem matki - mówi. - Pamiętam, że u mnie w domu zawsze w piątki była postna babka. Mama wcześnie zmarła, tato pracował, więc szybko musiałem nauczyć się gotować.

Dba, by jego wyroby były ekologiczne. Ziemniaki, cebula - wszystko z własnego ogródka. Ostatnio do babki zaczął dodawać szpinak, też własny.

Zgłoszone wyroby oceniało jury. Trudna sprawa, bo smak to kwestia indywidualna - mówili. Jedni lubią pikantnie, inni - nie, jedni chcą dużo cebuli, inni - przeciwnie.

- A ja lubię tłusto - śmieje się Radosław Dobrowolski, burmistrz Supraśla, członek jury.

W ramach „Uroczyska” odbył się też konkurs nalewek. Wśród uczestników były też osoby spoza woj. podlaskiego. Jeden z nich przesłał swoje nalewki pocztą aż z Piotrkowa Trybunalskiego. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody, m. in. roboty kuchenne.

Podczas imprezy można było dobrze zjeść - nie brakowało stoisk z lokalnymi potrawami. Oprócz babki i kiszki były też kiełbasy, sery, miody i pieczywo. Zawiedzeni nie byli także amatorzy rękodzieła.

- Bardzo fajna impreza - mówi Urszula Filos, która przyjechała tu z 2,5-letnim synkiem Robertem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

O
Obserwator supraski

i tak z fajnej kiedyś imprezy kulturalnej została ... kiszka, babka i nalewki. Zero pomysłu co z tym dalej robić. Tak " tłusto" to jest chyba tylko w marzeniach Radzia, Dramat wszystkich imprez pogrzebanych w tym mieście. No poza rocznicą smoleńską -  to świetuje sie hucznie, nawet na rondzie wystawiane są ołtarze. O innych imprezach nawet nie ma informacji na wjzedzie do miasta, bo po co.

Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie