Uroczysko 2017. XXII Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej (zdjęcia)

Julia SzypulskaZaktualizowano 
Uroczysko 2017. XXI Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej Anatol Chomicz
Tajemnica idealnej babki? Trzeba lubić to, co się robi, a się uda - mówi Bogdan Anikiej, który walczył o tytuł mistrza pieczenia babki

Mistrzostwa pieczenia babki i kiszki to ważny element XXII Spotkań z Nauką i Sztuką „Uroczysko”, które w miniony weekend odbyły się w Supraślu. W konkursie wzięło udział kilkunastu mistrzów w przygotowywaniu tych potraw. Niektórzy wystartowali indywidualnie, inni jako firmy.

Bogdan Anikiej reprezentuje niewielką lokalną i młodą firmę. W mistrzostwach bierze udział po raz pierwszy. W domu sam gotuje.- Można powiedzieć, że te umiejętności wyssałem z mlekiem matki - mówi. - Pamiętam, że u mnie w domu zawsze w piątki była postna babka. Mama wcześnie zmarła, tato pracował, więc szybko musiałem nauczyć się gotować.

Dba, by jego wyroby były ekologiczne. Ziemniaki, cebula - wszystko z własnego ogródka. Ostatnio do babki zaczął dodawać szpinak, też własny.

Zgłoszone wyroby oceniało jury. Trudna sprawa, bo smak to kwestia indywidualna - mówili. Jedni lubią pikantnie, inni - nie, jedni chcą dużo cebuli, inni - przeciwnie.

- A ja lubię tłusto - śmieje się Radosław Dobrowolski, burmistrz Supraśla, członek jury.

W ramach „Uroczyska” odbył się też konkurs nalewek. Wśród uczestników były też osoby spoza woj. podlaskiego. Jeden z nich przesłał swoje nalewki pocztą aż z Piotrkowa Trybunalskiego. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody, m. in. roboty kuchenne.

Podczas imprezy można było dobrze zjeść - nie brakowało stoisk z lokalnymi potrawami. Oprócz babki i kiszki były też kiełbasy, sery, miody i pieczywo. Zawiedzeni nie byli także amatorzy rękodzieła.

- Bardzo fajna impreza - mówi Urszula Filos, która przyjechała tu z 2,5-letnim synkiem Robertem.

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
O
Obserwator supraski

i tak z fajnej kiedyś imprezy kulturalnej została ... kiszka, babka i nalewki. Zero pomysłu co z tym dalej robić. Tak " tłusto" to jest chyba tylko w marzeniach Radzia, Dramat wszystkich imprez pogrzebanych w tym mieście. No poza rocznicą smoleńską -  to świetuje sie hucznie, nawet na rondzie wystawiane są ołtarze. O innych imprezach nawet nie ma informacji na wjzedzie do miasta, bo po co.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3