Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w mięsie

Monika PiorunZaktualizowano 
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące obecności bakterii Salmonella w mięsie dostępnym na terenie naszego kraju.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące obecności bakterii Salmonella w mięsie dostępnym na terenie naszego kraju. Główny Inspektorat Sanitarny
Służby sanitarne wydały ostrzeżenie publiczne dotyczące obecności bakterii m.in. w kiełbasie oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej.

Jak donosi Główny Inspektorat Sanitarny, pałeczki salmonelli zostały wykryte w trakcie badań zleconych przez producenta produktów mięsnych. W oficjalnej informacji udostępnionej na ten temat przez GIS można przeczytać, że: "Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu." O jakie towary chodzi?

Salmonella w mięsie. Na jakie produkty uważać?

Poniżej przedstawiamy szczegóły dotyczące produktów, przed którymi ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

  • Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

  • Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

  • Numer partii – 72

  • Data produkcji - 13.03.2019 r.

  • Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.

  • Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

  • Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

  • Numer partii – 72

  • Data produkcji - 13.03.2019 r.

  • Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.

Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:

  • Kiełbasa surowa metka łososiowa
  • Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji - 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.

Zalecenia dla konsumentów: NIE należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów!

Odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane " o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu" na wniosek Głównego Lekarza Weterynarii, natomiast Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu "do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie."

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popu...

Dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa?

Zobacz również

Wideo

Materiał oryginalny: Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w mięsie - Strona Zdrowia

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

H
Herbicyd

Bardzo dobrze. Przynajmniej się pestycydów nałykasz.

zgłoś
G
Gość

Dobrze, że jestem wegetarianką i nie jem mięsa

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3