Ośrodek Promocji Produktu Lokalnego powstał przy ul. Targowej w Drohiczynie. Nowy budynek przypomina dawne podlaskie dworki. Na 400 metrach kwadratowych znalazła się nowoczesna kuchnia, w której odbywać się będą warsztaty i spotkania kulinarne. Jest też hala targowa i sklep z lokalnymi produktami. To jednak nie wszystko! W ośrodku zostanie utworzony escape room, w którym kluczem tematycznym będzie lokalna kuchnia. By móc wyjść uczestnicy będą musieli np. przygotować podlaski przysmak.
Nie zabraknie też miejsca do spotkań i wystaw, z którego będą mogli korzystać przyjezdni i miejscowi, np. Koła Gospodyń Wiejskich. W sali wystawowej poznamy historię Drohiczyna i lokalnych produktów.
- Inwestycja została zrealizowała zgodnie z planem, opóźniła nas tylko nieco sytuacja związana z koronawirusem. Nadal nie mamy pewnej informacji, że branża turystyczna czy hotelarska zostanie uwolniona spod obostrzeń. Wstrzymujemy się więc z otwarciem ośrodka do czasu decyzji ministerstwa. Forma otwarcia też stoi pod znakiem zapytania - mówi Rafał Siwek, dyrektor Miejsko Gminnego Ośrodka Kultury w Drohiczynie. - Liczymy, że do czerwca uda nam się uruchomić obiekt. W następnym tygodniu jestem umówiony na spotkania z wystawcami, którzy są zainteresowani współpracą z ośrodkiem - dodaje.
Wokół ośrodka promocji powstają jeszcze ogrody "cztery pory roku". Będą wzorowane na tradycyjnych drohiczyńskich ogródkach pełnych kwiatów, ale też ziół i warzyw.
Ośrodek został nazwany "Zagubek", od nazwy przysmaku z którego słynie Drohiczyn i jego okolice. To rodzaj rolady z ciasta pierogowego z farszem ziemniaczanym. Danie trafiło w kwietniu na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?