Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W serku wykryli chemię

PAB
Wysokie Mazowieckie. Naturalny serek wiejski produkowany przez Mlekovitę zawiera konserwujący kwas sorbowy, chociaż producent na opakowaniu nie zamieścił takiej informacji - informuje fundacja Pro-Test, zajmująca się badaniem żywności.

Instytucja przebadała 12 serków wiejskich różnych marek. Okazało się, że co trzeci zawiera konserwanty i różne środki chemiczne, ale ich producenci nie zamieścili nawet słowa o prawdziwym składzie. Stosowanie konserwantów jest zgodne z prawem, ale taka informacja musi być na opakowaniu produktu.
Liderem w rankingu Pro-Test okazał się za to serek wiejski produkowany przez OSM Piątnica. Serek spełniał wymogi oznakowania etykiet, zgodności deklarowanej zawartości odżywczej, oraz naturalności składników.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna