W serku wykryli chemię

PAB
Udostępnij:
Wysokie Mazowieckie. Naturalny serek wiejski produkowany przez Mlekovitę zawiera konserwujący kwas sorbowy, chociaż producent na opakowaniu nie zamieścił takiej informacji - informuje fundacja Pro-Test, zajmująca się badaniem żywności.

Instytucja przebadała 12 serków wiejskich różnych marek. Okazało się, że co trzeci zawiera konserwanty i różne środki chemiczne, ale ich producenci nie zamieścili nawet słowa o prawdziwym składzie. Stosowanie konserwantów jest zgodne z prawem, ale taka informacja musi być na opakowaniu produktu.
Liderem w rankingu Pro-Test okazał się za to serek wiejski produkowany przez OSM Piątnica. Serek spełniał wymogi oznakowania etykiet, zgodności deklarowanej zawartości odżywczej, oraz naturalności składników.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie