Hala jest już gotowa. W tej chwili prowadzone są prace wykończeniowe, które zakończą się w przyszłym miesiącu. Trwają też przetargi na dostarczenie specjalistycznego wyposażenia. Chodzi o zainstalowanie aż czterech linii produkcyjnych.
– Jedna związana będzie z przetwórstwem mięsa metodą tradycyjną – będzie wędzarnia opalana drewnem – wylicza Mariusz Cylwik. – Stanie też linia do przetwarzania mleka na masło i sery, a także owoców na soki i susz.
W ten sposób zostaną „zagospodarowane” wszystkie produkty, z których słynie woj. podlaskie. Centrum organizować będzie szkolenia dla rolników. Dzięki nim dowiedzą się, co zrobić, by uruchomić podobną produkcję u siebie. Celem inwestycji jest bowiem wspieranie w gospodarstwach przetwórstwa, opartego na tradycyjnych recepturach i pozbawionego przemysłowych dodatków. Dla rolnictwa w naszym regionie to szansa na rozwój, bo chętnych na takie wyroby jest wielu.
(JSZ)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?