Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty "Ugotuj sobie święta z dziczyzny" zorganizowane przez Lasy Państwowe. Białostoczanie uczyli się przyrządzać potrawy z dziczyzny

Magdalena Kuźmiuk
Warsztaty zorganizowała Regionalna Dyrekcja Lasów w Państwowych w Białymstoku
Warsztaty zorganizowała Regionalna Dyrekcja Lasów w Państwowych w Białymstoku Wojciech Wojtkielewicz
Gulasz z jelenia, krupnik z bażanta, medaliony z sarny i pierogi z dziczyzny. Już same nazwy tych dań brzmią smakowicie, a tajniki ich przyrządzania poznawali białostoczanie na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lasy Państwowe.

- Trafiłem trochę przez przypadek, ale jestem mile zaskoczony. Myślałem, że będą to warsztaty takie trochę na papierze i ewentualnie degustacja, nie spodziewałem się, że będziemy sami przyrządzać te dania. Bomba! - przyznaje Adrian Smorczewski, nauczyciel wuefu i rehabilitant z Białegostoku.

„Ugotuj sobie święta z dziczyzny” to hasło warsztatów zorganizowanych w weekendy przez Lasy Państwowe. Pan Adrian był właśnie jednym z uczestników warsztatów. Tak leśnicy chcą przekonać do tego, że żywność z polskich lasów jest zdrowa.

Sztuka Mięsa: Warsztaty kulinarne z udziałem blogerów

Potwierdza to znana szefowa kuchni Ewa Bałdyś-Jakuć, która opracowała przepisy i warsztaty poprowadziła: - Dziczyzna to łatwe do przyrządzenia mięso, które potrzebuje podstawowych przypraw jak: jałowiec, cynamon, tymianek, rozmaryn, trochę soli. To mięso delikatne, z lasu, bez konserwantów, chemii. Podajemy je z warzywami. Możemy je piec lub gotować.

Jest to mięso bezpieczne, przed sprzedażą przebadane, wcześniej - jak mówią myśliwi - wysezonowane, skruszone.

W warsztatach uczestniczyła też Monika Siemion, białostoczanka pracująca na co dzień w branży drzewnej, lubiąca gotować: - Jestem zachwycona! Lubię dziczyznę, ale dotąd nie miałam wiedzy, jak ją przyrządzić, by była tak pyszna. Nauczyłam się innego spojrzenia na to mięso i nowych przypraw.

Atuty Studio Kulinarne - białostockie warsztaty dobrego smaku

- Dziczyzna to doskonałej jakości mięso. Ma dużą zawartość białka, mało tłuszczu, niewiele cholesterolu. W dziczyźnie – w porównaniu do innych mięs – jest wyższa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - dodaje Jarosław Krawczyk z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.

Koniec L4. Wchodzą e-zwolnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Warsztaty "Ugotuj sobie święta z dziczyzny" zorganizowane przez Lasy Państwowe. Białostoczanie uczyli się przyrządzać potrawy z dziczyzny - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna