Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warto dbać o serce i układ krążenia

luk
sxc.hu
Nie dbamy o zdrową dietę - wynika z badań opinii społecznej.

Mieszkańcy woj. podlaskiego komponując posiłek, nie zwracają uwagi na kwasy omega-3, choć blisko połowa z nich ma świadomość, że obniżają poziom cholesterolu. Tak wynika z najnowszych danych GFK Polonia. W dodatku mieszkańcy Podlaskiego nie do końca wiedzą, jakie oleje zawierają najwięcej cennych omega-3.

Tendencje, jakie pokazuje badanie, znajdują odzwierciedlenie w kondycji serca Polaków. Około 1 mln osób zmaga się z jego niewydolnością i aż połowa z nich umiera w ciągu 5 lat od rozpoznania choroby! Tymczasem kwasy omega-3 to nasz sprzymierzeniec w trosce o serce. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także korzystnie oddziaływają na serce i układ krążenia.

Rocznie z powodu niewydolności serca umiera w Polsce ok. 60 tys. osób. Przyczyn tego zjawiska jest wiele, m.in. należy do nich styl życia i niewłaściwa dieta. Chcąc skutecznie przeciwdziałać chorobom serca, warto odpowiedzieć na pytanie, czy w naszym menu znajdują się produkty bogate w kwasy omega-3. Są one niezwykle istotne z punktu widzenia profilaktyki schorzeń układu krwionośnego - pomagają w utrzymaniu prawidło-wego poziomu cholesterolu, a także hamują rozwój miażdżycy. Jak pokazuje badanie GFK Polonia, mieszkańcy woj. podlaskiego nie dbają o to, aby ich dieta była bogata w kwasy omega-3.

Tymczasem ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować sam tych kwasów, musimy dostarczać je z "zewnątrz". Cennym ich źródłem są ryby i ta wiedza jest znana mieszkańcom Podlaskiego, gdyż 63 proc. badanych wskazało taką odpowiedź. Niestety, spożycie ryb jest wciąż zbyt małe.

Dlatego idealnym rozwiązaniem jest stosowanie na co dzień oleju rzepakowego, który jest bogatym źródłem kwasów omega-3, bo zawiera ich aż 10 proc. Co więcej, zawartość kwasów omega-3 w oleju rzepakowym jest 10 razy wyższa niż w oliwie z oliwek.

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w idealnej proporcji 1:2 olej rzepakowy jest zalecany przez specjalistów. Dotyczy to zwłaszcza osób, w których diecie brakuje ryb. Powinien być on spożywany także przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Warto przy tym pamiętać, że olej rzepakowy znajduje w kuchni szerokie zastosowanie; można go stosować do zup czy sałatek, świetnie sprawdza się również podczas smażenia. Odznacza się bowiem wysoką odpornością na temperaturę w porównaniu z innymi olejami.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna