Po zestawieniu danych z ostatnich czterech lat okazuje się, że ostatnim rokiem bez klęsk nieurodzaju w sadach i na plantacjach warzyw był 2005. Dwa ostatnie, 2006 i 2007, przyniosły ataki suszy i przymrozków. Te czynniki spowodowały, że owoce i warzywa w sezonie letnim kosztowały tyle, co na przednówku. Niektóre, jak czereśnie i gruszki, w ogóle nie dojrzały.
W tym roku nareszcie można sobie pozwolić na sporządzenie zapasów korniszonów, musu jabłkowego, konfitur z wiśni, dżemów, śliwek w occie i innych. Gdyby ktoś spróbował w zeszłym roku zrobić konfitury z kilograma wiśni, musiałby zapłacić 9 zł za sam surowiec, czyli owoce i cukier.
W tym zapłaci ok. 5-6 zł. To o jedną trzecią mniej. Ceny ogórków, pomidorów (gospodynie robią z nich domowy keczup), fasolki szparagowej, kapusty są podobne, jak rok temu.
Za to tańsze będą pietruszka czy marchewka. Na pewno osiągną cenę niższą, niż tegoroczna czerwcowa, gdy padł rekord ostatnich kilku lat: za kilogram pietruszki żądano 6,5-7 zł! Jak oceniają sprzedawcy, stanieje też papryka i dyniowate.
To zasługa lipcowych opadów, które denerwują wczasowiczów, ale sprzyjają roślinom.
Wygląda również na to, że udadzą się także owoce późnego lata, czyli jabłka gatunków deserowych, gruszki, brzoskwinie i morele krajowe. Lepsze i tańsze niż rok temu będą ziemniaki, zwłaszcza takich odmian, jak: irys, irga i wiking.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?