Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa i owoce upomniały się o swoje prawa

Beata Rzatkowska
Kilkuset wolontariuszy apelowało, by kupować tylko tyle, ile nam potrzeba, a tym, co zostaje dzielić się z potrzebującymi.
Kilkuset wolontariuszy apelowało, by kupować tylko tyle, ile nam potrzeba, a tym, co zostaje dzielić się z potrzebującymi. B. Rzatkowska
- Nie wyrzucaj nas do śmieci - apelowały warzywa i owoce. Protestowały w ten sposób przeciwko marnowaniu żywności.

Nie bądź burakiem - szanuj warzywa! Mirabelki do butelki! Śliwki pod pokrywki! A papryki w słoiki! - z takimi postulatami i apelem o rozsądek chodzili wczoraj przez kilkadziesiąt minut po ul. Chłodnej suwalscy wolontariusze. - Mamy nadzieje, że dzięki tej akcji ludzie zastanowią się nad tym, co robią - twierdzili.

Lepiej oddać potrzebującym

Akcję zorganizowało suwalskie Stowarzyszenie Bank Żywności. Według badań, warzywa i owoce są, obok chleba, wędlin i jogurtów, jednymi z najczęściej wyrzucanych do kosza produktów.

- Nie umiemy gospodarować żywnością, kupujemy jej więcej niż potrzebujemy, a kiedy się psuje, wyrzucamy - twierdzą organizatorzy akcji. - Rocznie na śmietnik trafiają dwa miliony ton samych warzyw i owoców, a to nie jedyne straty. Marnują się przez to prąd, woda i paliwo. Niszczy się też w ten sposób środowisko.

Bank Żywności apeluje, aby jedzenia nie wyrzucać.
- Lepiej oddać je potrzebującym. Ludzi, którzy głodują jest naprawdę wielu - - przypomina Romuald Turczyński, prezes stowarzyszenia.

Warto planować zakupy

Organizatorzy akcji podpowiadają też, co robić, aby w łatwy sposób ograniczyć marnowanie żywności.
Proponują, aby przede wszystkim planować zakupy. - Przed wyjściem do sklepu warto sprawdzić, co ma się już w lodówce - tłumaczą. - A potem kupić dokładnie tyle, ile nam jeszcze potrzeba.

W sklepie natomiast nie warto ulegać promocjom, jakie oferowane są na zakup większej ilości produktów.
- Zawsze pamiętajmy też o sprawdzaniu terminy ważności - dodają. - Przypominamy również, że żywność powinna być odpowiednio przechowywana, aby szybko się nie psuła. A jeśli zostanie nam coś więcej niż potrzebujemy, to można przecież zawsze to kisić, marynować czy gotować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna