Nie bądź burakiem - szanuj warzywa! Mirabelki do butelki! Śliwki pod pokrywki! A papryki w słoiki! - z takimi postulatami i apelem o rozsądek chodzili wczoraj przez kilkadziesiąt minut po ul. Chłodnej suwalscy wolontariusze. - Mamy nadzieje, że dzięki tej akcji ludzie zastanowią się nad tym, co robią - twierdzili.
Lepiej oddać potrzebującym
Akcję zorganizowało suwalskie Stowarzyszenie Bank Żywności. Według badań, warzywa i owoce są, obok chleba, wędlin i jogurtów, jednymi z najczęściej wyrzucanych do kosza produktów.
- Nie umiemy gospodarować żywnością, kupujemy jej więcej niż potrzebujemy, a kiedy się psuje, wyrzucamy - twierdzą organizatorzy akcji. - Rocznie na śmietnik trafiają dwa miliony ton samych warzyw i owoców, a to nie jedyne straty. Marnują się przez to prąd, woda i paliwo. Niszczy się też w ten sposób środowisko.
Bank Żywności apeluje, aby jedzenia nie wyrzucać.
- Lepiej oddać je potrzebującym. Ludzi, którzy głodują jest naprawdę wielu - - przypomina Romuald Turczyński, prezes stowarzyszenia.
Warto planować zakupy
Organizatorzy akcji podpowiadają też, co robić, aby w łatwy sposób ograniczyć marnowanie żywności.
Proponują, aby przede wszystkim planować zakupy. - Przed wyjściem do sklepu warto sprawdzić, co ma się już w lodówce - tłumaczą. - A potem kupić dokładnie tyle, ile nam jeszcze potrzeba.
W sklepie natomiast nie warto ulegać promocjom, jakie oferowane są na zakup większej ilości produktów.
- Zawsze pamiętajmy też o sprawdzaniu terminy ważności - dodają. - Przypominamy również, że żywność powinna być odpowiednio przechowywana, aby szybko się nie psuła. A jeśli zostanie nam coś więcej niż potrzebujemy, to można przecież zawsze to kisić, marynować czy gotować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?