Ważna prawidłowa dieta

Ewa Kurzyńska
Białko zawarte w mięsie sprzyja większemu wydatkowaniu energii na trawienie.
Białko zawarte w mięsie sprzyja większemu wydatkowaniu energii na trawienie.
Udostępnij:
Leczenie możesz wspomóc dobrym odżywianiem.

Przykładowy jadłospis

Przykładowy jadłospis

Przykładowy jadłospis dla osób z niedoczynnością tarczycy autorstwa Hanny Bieszczad, dietetyka z Centrum Naturhouse

Śniadanie: chleb pełnoziarnisty, np. graham, ser biały z jogurtem naturalnym i przyprawami, warzywa, np. pomidory, papryka, herbata zielona albo czerwona lub woda mineralna niegazowana.

II śniadanie: sezonowe owoce, np. 2 jabłka, jogurt naturalny z 3 łyżkami płatków owsianych, woda mineralna niegazowana.

Obiad: leczo warzywne z cukinii, papryki, pieczarek, cebuli i pomidorów, porcja pieczonego w folii pstrąga, herbata czerwona lub woda mineralna niegazowana.

Podwieczorek: sałatka owocowa z owoców sezonowych z sosem jogurtowym, woda mineralna niegazowana.

Kolacja: sałatka grecka z małą ilością oliwek, grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, herbata ziołowa lub woda mineralna niegazowana.

Problemy z tarczycą mogą zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu, a także wpłynąć negatywnie na wygląd. Leczenie, zlecone przez lekarza, można wspomóc właściwym sposobem odżywiania.

Mniej węglowodanów
Spożywane przez nas produkty mają swój określony skład chemiczny, który bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także na przebieg choroby. Dieta osób, u których stwierdzono niedoczynność tarczycy, powinna opierać się na niskiej zawartości węglowodanów, które co prawda są niezbędne do spalania białek i tłuszczów, ale powodują dodatkowy wzrost masy ciała u chorego. Należałoby zatem ograniczyć spożywanie słodyczy, ziemniaków, ryżu, makaronów, kasz, produktów mącznych (w tym także chleba).

Cenne białko
Do codziennej diety warto natomiast włączyć białka, które sprzyjają wydatkowaniu energii na trawienie i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
- Zaleca się zwłaszcza takie produkty jak chude mięso, chude ryby oraz nabiał. Pozytywny wpływ na zdrowie osób z niedoczynnością tarczycy mają również owoce i warzywa, ale nie wszystkie. Z jadłospisu trzeba wyłączyć surową kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę, rzodkiew, gorczycę oraz soję, które - spożywane w nadmiernych ilościach - ograniczają wchłanianie niezbędnego jodu - mówi Hanna Bieszczad, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Pokarmy bogate w jod
W diecie osób z niedoczynnością tarczycy bardzo ważną rolę odgrywa jod. To mikroelement, bez którego tarczyca nie może wytwarzać odpowiedniej ilości hormonów potrzebnych do stabilizacji masy ciała, utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci oraz procesów rozmnażania. Pokarmy bogate w jod to przede wszystkim: sól kuchenna jodowana, ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela wędzona), owoce morza, mięso, nabiał, szpinak.

Cynk i witamina C
Kolejnym mikroelementem potrzebnym do prawidłowego wzrostu tkanek jest cynk, obecny m.in. w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także w rybach, ziarnach zbóż czy nasionach. Z kolei witamina C, odpowiedzialna za układ odpornościowy i produkcję kolagenu, występuje głównie w świeżych owocach cytrusowych i warzywach (pomidorach, papryce, pietruszce).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie