Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi - to znane wszystkim powiedzenie doskonale podsumowuje naszą wiedzę o śniadaniu.
Wiele osób jednak rezygnuje z tego posiłku, najczęściej z pośpiechu, zastępując je np. szybko wypitą kawą. Z pustym żołądkiem wychodzą z domu nie tylko dorośli - zdarza się to również dzieciom, niedopilnowanym przez rodziców. Takie postępowanie powoduje zazwyczaj późniejsze zaspokajanie głodu czym popadanie.
Zjedz rano, nie zjesz wieczorem
Śniadanie to z pewnością najważniejszy posiłek w ciągu dnia - uzupełnia substancje odżywcze, które organizm zużył podczas snu oraz dostarcza nowych, potrzebnych dla udanego rozpoczęcia codziennych zajęć.
- Od jakości zjedzonego rano śniadania zależy, jak wydajnie będziemy funkcjonować przez cały dzień: wykonywać pracę, koncentrować się podczas nauki, ćwiczyć czy trenować. I wreszcie, kiedy sięgniemy po następny posiłek - mówi Magdalena Iwaszkiewicz, specjalista z poradni dietetycznej Perfectdiet.
Oczywiste jest więc, że śniadanie trzeba przygotowywać z rozmysłem, pamiętając o wskazówkach specjalistów. Przede wszystkim - musi dostarczyć nam energii.
- Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25-30 proc. kalorii, których potrzebujemy w ciągu dnia, zależnie od trybu życia. Przykładowo, dla kobiety, która pracuje umysłowo i prowadzi raczej siedzący tryb życia, powinno zawierać ok. 500 kcal - mówi Magdalena Iwaszkiewicz.
Taka dawka energii z samego rana pozwoli nam uniknąć skumulowanego zaspokajania potrzeb energetycznych organizmu wieczorem.
Poranek zbilansowany
Śniadanie powinno być posiłkiem urozmaiconym, zawierającym wszystkie wartości odżywcze. Prawidłowo skomponowane zawiera węglowodany, białko, tłuszcze, a także witaminy i sole mineralne. Najlepszym źródłem węglowodanów są produkty zbożowe - warto korzystać z tych wytwarzanych na bazie pełnego ziarna, ponieważ dostarczają również solidną porcję ważnego w funkcjonowaniu organizmu błonnika pokarmowego. Dostarczające budulca komórkom białka znajdziemy w nabiale i wędlinach. Zawiera je zarówno jogurt, jak i żółty ser, jajko czy plaster wędliny, najlepiej chudej. Tłuszczy dostarczymy organizmowi smarując pieczywo cienko masłem, natomiast niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów - ozdabiając kanapkę warzywami, dorzucając owoce do płatków śniadaniowych czy wypijając szklankę soku.
Naturalnie i smacznie
W ciągu dnia zarówno nam, jak i naszym dzieciom zdarza się podjadać kupione w pośpiechu, niekoniecznie zdrowe przekąski. Zaopatrując dom w produkty przeznaczone na pierwsze śniadanie, szukajmy więc tych jak najbardziej naturalnych i jak najbogatszych w wartości odżywcze.
- To właśnie z myślą o potrzebach śniadaniowych naszych konsumentów stworzyliśmy bogatą ofertę płatków śniadaniowych. Wanilki, Toffiki, czekoladowe Grizle czy Cynamonki wzbogaciliśmy ponadto kompleksem 10 witamin, niezbędnych dla zdrowia zarówno najmłodszych, jak i tych starszych konsumentów - mówi Anna Warpechowska, ekspert z firmy Granex, producenta żywności z pełnych ziaren zbóż.
Dla tych, co są na diecie
Wielkimi krokami zaczyna zbliżać się wiosna, więc zapewne wielu z nas myśli już o tym, jak odzyskać z lekka zaniedbaną podczas zimy formę. Śniadanie osób odchudzających się z pewnością będzie mniej kaloryczne, nadal jednak powinno zawierać wszystkie wartości odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Na szczęście mamy na rynku wiele produktów, którymi zastąpić można te tradycyjne.
- Osoby odchudzające się zwykły chleb z powodzeniem zastąpić mogą lekkim, chrupkim pieczywem lub waflami ryżowymi, równie dobrze sprawdzającymi się w roli podstawy kanapek. Jeśli szczególnie dbamy o wagę, do płatków dorzućmy garść produktów wysokobłonnikowych. Dzięki temu zjemy mniej, a jednak dłużej będziemy syci, a tym samym skonsumujemy w ciągu dnia znacznie mniej słodyczy czy innych przekąsek - mówi Magdalena Iwaszkiewicz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?