MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wczesne objawy choroby Alzheimera możesz zauważyć podczas jedzenia śniadania. Ich rozpoznanie może spowolnić rozwój choroby

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Choroba Alzheimera to najczęstsza forma demencji. Może się rozwijać przez wiele lat, zanim wystąpią objawy. Jednak niektóre z nich możesz zauważyć na tyle wcześnie, że możliwe będzie spowolnienie rozwoju choroby. Te mniej znane symptomy zaobserwujesz choćby podczas śniadania. Dowiedz się, jakie są pierwsze objawy choroby Alzheimera.

Spis treści

Jakie są pierwsze objawy choroby Alzheimera? Zwróć na to uwagę podczas śniadania

Obecnie ponad 55 milionów ludzi na całym świecie cierpi na demencję – podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). W Polsce w 2022 roku było 357 tys. zarejestrowanych przypadków choroby Alzheimera i chorób pokrewnych.

Choroba Alzheimera dotyka nie tylko ludzi, którzy na nią chorują, ale też ich rodziny i przyjaciół. Wczesne wykrycie choroby może pomóc spowolnić jej rozwój, dlatego ważne jest obserwowanie siebie i bliskich. Istnieją wczesne oznaki, na które należy zwrócić uwagę. Niektóre z nich są nietypowe i mniej znane, dlatego zachowaj czujność. Możesz je zauważyć nawet podczas jedzenia śniadania.

Wczesne wykrycie choroby Alzheimera może odegrać zasadniczą rolę w spowolnieniu jej postępu.
Wczesne wykrycie choroby Alzheimera może odegrać zasadniczą rolę w spowolnieniu jej postępu. freepik

Chodzi o problemy z węchem. Anosmia (utrata węchu) lub hiposmia (zmniejszony zmysł węchu) to kluczowe wczesne wskaźnikami choroby Alzheimera. Objawy te mogą pojawić się wcześniej niż inne. Chociaż inne symptomy z czasem stają się bardziej zauważalne, to wczesne wykrycie choroby może odegrać zasadniczą rolę w spowolnieniu postępu choroby.

Słabnący węch zwiastuje chorobę Alzheimera?

Słabnący zmysł węchu ma związek z szybszą akumulacja patologii powiązanej z chorobą Alzheimera (widoczną w skanach mózgu) – wynika z badania przeprowadzonego przez amerykański National Institute of Ageing i opublikowane w Journal of Alzheimer's Disease. Jak wykazały, osoby w wieku 70 lat, które nie były w stanie zidentyfikować zapachów takich jak róże, cytryny i cebula, były znacznie bardziej narażone na rozwój demencji w ciągu następnej dekady w porównaniu z osobami, które potrafiły rozpoznać te zapachy.

– Opuszka węchowa, która ma kluczowe znaczenie dla węchu, jest dotknięta dość wcześnie w przebiegu choroby. Uważa się, że węch może być przedklinicznym wskaźnikiem demencji, podczas gdy słuch i wzrok mogą odgrywać większą rolę w promowaniu demencji – mówi Willa Brenowitz, główny naukowiec stojący za przełomowym badaniem i neuronaukowiec z UCSF.

Powstanie urządzenie do odtwarzania zapachów i smaków. Trwają prace

Eksperci z University of Warwick, pionierzy w badaniu smaku i zapachu w celu wykrycia choroby Alzheimera, zanim deficyty pamięci staną się widoczne, starają się zaprojektować urządzenie do idealnego odtwarzania zapachów i smaków z nadzieją na zrozumienie ich dokładności opisowej od uczestników.

Zanim jednak to innowacyjne narzędzie przesiewowe będzie dostępne, niezwykle ważna jest czujność na zmiany sensoryczne – zwłaszcza podczas rutynowych posiłków. Pamiętaj jednak, że mogą na to wpływać różne czynniki, taki jak:

Mogą one zakłócać twoje zmysły, nie będąc objawem choroby Alzheimera. Jeżeli zapach lub smak nie powrócą do stanu wyjściowego po kilku tygodniach, skonsultuj się z lekarzem.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna