Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Węglowodany są nie tylko w słodyczach i pieczywie

(agsa)
Aby skutecznie schudnąć, należy nauczyć się osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów
Aby skutecznie schudnąć, należy nauczyć się osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów
Mimo że węglowodany dostarczają organizmowi paliwa, to ich w duża ilość może uniemożliwiać walkę ze zbędnymi kilogramami.

Węglowodany otaczają cię wszędzie i nie jesteś w stanie się od nich uwolnić. Jednocześnie wpływają negatywnie na twoją wagę. Dlatego też należy nauczyć się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu i znaleźć sojusznika w walce z nimi.

Węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Lubisz produkty zbożowe, pieczywo, makarony, kluski, kasze, ziemniaki. W twoim menu gości spaghetti z sosami, a drugie danie obowiązkowo zawiera ziemniaki. Nie stronisz od ciast, zwłaszcza drożdżowych, także z dużą ilością kremów. Jednak można osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów i skutecznie zarządzić swoją wagą.

- Mimo że, węglowodany dostarczają naszemu organizmowi paliwa, dzięki któremu możemy funkcjonować, to spożywanie ich w zbyt dużej ilości może uniemożliwiać walkę ze zbędnymi kilogramami - mówi Joanna Brzezińska, ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą. - Aby skutecznie schudnąć, należy nauczyć się osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów, np.: zastosować zamienniki w codziennej diecie, dodać aktywność fizyczną. Warto też poszukać preparatów, które ograniczą wchłanianie węglowodanów z posiłków.

z Makaron biały zamień na makaron pełnoziarnisty lub razowy - ten pierwszy doskonale komponuje się ze wszystkimi dobrze znanymi Ci potrawami, jak rosół, pomidorowa, bolognese, itp.
z Ryż biały zamień na ryż basmanti lub pełnoziarnisty.
z Postaraj się ograniczyć ziemniaki w diecie lub potraktuj je jak dodatek do warzyw.
z Białe pieczywo: chleb i bułki, zamień na chleb razowy najlepiej taki, który jest produkowany na naturalnym zakwasie chlebowym.

z Postaraj się, aby Twoje kanapki były przyrządzane z większą ilością warzyw, twarogów i wędlin i aby to one były przewagą na Twojej kanapce, a nie pieczywo.

z Odkop babcine przepisy i wróć do kasz: gryczanej, perłowej, jęczmiennej.
z Postaraj się powoli odwrócić rolę, niech właśnie te produkty staną się codziennością, a poprzednie "białe" - odejściem od reguły.
z Do swojej diety włącz więcej produktów białkowych, ryby, mięso.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna