MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Weź 2 składniki i zrób koreańskie ciastka dalgona. Słodki, bardzo kruchy i tani przysmak. Idealne dla fanów karmelu

Anna Daniluk
Domowe ciastka dalgona to rodzaj karmelków zrobionych z cukru i sody oczyszczonej.
Domowe ciastka dalgona to rodzaj karmelków zrobionych z cukru i sody oczyszczonej. materiały prasowe Wydawnictwo Znak/Akiko Ida
Ciastka dalgona to prawdziwy rarytas. Część widzów może je kojarzyć z serialu „Squid Game” dostępnego w serwisie Netflix. Przepis na ciastka dalgona pochodzi z książki „Domowa kuchnia koreańska” autorstwa Jiny Jung. Zaskakujące jest to, że wykonuje się je z dwóch składników i nie wymagają pieczenia. Poznaj przepis na słodkie ciasteczka dalgona.

W skrócie:

Kucharka Jina Jung zachęca do zrobienia ciasteczek dalgona, które w Korei sprzedawano na małych stoiskach przed szkołami. Jeśli udało ci się oddzielić kształt od reszty i nie złamać ciastka, oznaczało to zwycięstwo! Za ten wyczyn dzieci otrzymywały od sprzedawców darmową sztukę.

Przygotowuje się je z cukru i sody oczyszczonej, więc jest to bardziej rodzaj cukierków karmelowych niż ciastek. Ich okrągły kształt i ozdabianie foremki sprawiają, że chętnie określa się je nazwą ciastka. Poza ciastkami możesz także wypróbować koreański sposób na kawę dalgona coffee.

Ciastka dalgona – przepis na karmelowy rarytas

Liczba porcji: na 1 ciastko.

Przygotowanie: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 łyżki białego cukru,

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Jak zrobić ciastka dalgona?

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp cukier na chochelkę ze stali nierdzewnej.

  2. Zapal płomień i umieść nad nim chochelkę. Mieszaj cukier jednorazową drewnianą pałeczką.

  3. Podnoś i opuszczaj chochelkę podczas mieszania, by kontrolować temperaturę pieczenia i nie przypalić cukru.

  4. Kiedy cukier się rozpuści, ale nie zagotuje, dodaj sodę oczyszczoną i oddal chochelkę od ognia. Energicznie mieszaj, by uzyskać puszystą beżową masę.

  5. Gdy poczujesz zapach karmelu, mieszaj przez kolejne 20 sekund.

  6. Wylej mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę karmelu pozostaw w chochelce.

  7. Odczekaj 20 sekund, a następnie dociśnij ciasto okrągłą metalową foremką do ciastek.

  8. Delikatnie usuń foremkę po upływie 5 sekund.

  9. Uwaga, czas oczekiwania może być różny w zależności od temperatury otoczenia.

  10. Podany tutaj czas dotyczy temperatury około 20°C.

  11. Aby odcisnąć kształt, użyj wybranej foremki; lekko dociśnij do ciasteczka tuż po odklejeniu.

Zachęcam cię też do wypróbowania przepisów kuchni koreańskiej na wołowinę bulgogi oraz zupę z młodego kurczaka.

Przepis z książki „Domowa kuchnia koreańska” autorstwa Jiny Jung udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna