W skrócie:
Kucharka Jina Jung zachęca do zrobienia ciasteczek dalgona, które w Korei sprzedawano na małych stoiskach przed szkołami. Jeśli udało ci się oddzielić kształt od reszty i nie złamać ciastka, oznaczało to zwycięstwo! Za ten wyczyn dzieci otrzymywały od sprzedawców darmową sztukę.
Przygotowuje się je z cukru i sody oczyszczonej, więc jest to bardziej rodzaj cukierków karmelowych niż ciastek. Ich okrągły kształt i ozdabianie foremki sprawiają, że chętnie określa się je nazwą ciastka. Poza ciastkami możesz także wypróbować koreański sposób na kawę dalgona coffee.
Ciastka dalgona – przepis na karmelowy rarytas
Liczba porcji: na 1 ciastko.
Przygotowanie: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 łyżki białego cukru,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
Jak zrobić ciastka dalgona?
Sposób przygotowania:
Wsyp cukier na chochelkę ze stali nierdzewnej.
Zapal płomień i umieść nad nim chochelkę. Mieszaj cukier jednorazową drewnianą pałeczką.
Podnoś i opuszczaj chochelkę podczas mieszania, by kontrolować temperaturę pieczenia i nie przypalić cukru.
Kiedy cukier się rozpuści, ale nie zagotuje, dodaj sodę oczyszczoną i oddal chochelkę od ognia. Energicznie mieszaj, by uzyskać puszystą beżową masę.
Gdy poczujesz zapach karmelu, mieszaj przez kolejne 20 sekund.
Wylej mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę karmelu pozostaw w chochelce.
Odczekaj 20 sekund, a następnie dociśnij ciasto okrągłą metalową foremką do ciastek.
Delikatnie usuń foremkę po upływie 5 sekund.
Uwaga, czas oczekiwania może być różny w zależności od temperatury otoczenia.
Podany tutaj czas dotyczy temperatury około 20°C.
Aby odcisnąć kształt, użyj wybranej foremki; lekko dociśnij do ciasteczka tuż po odklejeniu.
Zachęcam cię też do wypróbowania przepisów kuchni koreańskiej na wołowinę bulgogi oraz zupę z młodego kurczaka.
Przepis z książki „Domowa kuchnia koreańska” autorstwa Jiny Jung udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?