– Ja swoim gościom przygotowuję potrawy, które zawsze gościły w moim domu – podkreśla Joanna Abramowicz, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Leśny Zakątek w Grzybowcach (gm. Gródek).
Oczywiście nie może zabraknąć jajek i żuru, ale gospodyni serwuje też mięsa pieczone, wędliny suszone (czyli tzw. dojrzewające) oraz wędzone. Na świątecznym stole w Grzybowcach zawsze gości również tradycyjna palcówka na ciepło z sosem tatarskim oraz ozorki w galarecie. A na obiad nie może zabraknąć kaczki z jabłkami i pieczonymi ziemniakami.
– To będzie już nasza piąta Wielkanoc spędzana wspólnie z gośćmi – podkreśla Joanna Abramowicz. – Coraz więcej osób chce spędzać święta kameralnie na wsi, a nie w hotelach.
Dodaje, że jeśli goście się nie znają, to przy świątecznym stole szybko się integrują. Mogą liczyć m.in. na przejażdżki wozem, ognisko.
Wiktor Łukaszuk, właściciel gospodarstwa agroturystycznego Twój Raj w Tarnopolu (gm. Narewka), opowiada, że osoby, które odwiedzą jego gospodarstwo, mogą liczyć na tradycyjne świąteczne menu oraz dodatkowe atrakcje – malowanie pisanek, ognisko, przejażdżkę wozami po obrzeżach Puszczy Białowieskiej.
– Przygotowaliśmy specjalną świąteczną ofertę – tłumaczy Łukaszuk. – Jednak jesteśmy elastyczni i na życzenie gości możemy wprowadzić w niej zmiany.
„Świąteczni” goście mogą przyjeżdżać do gospodarstwa w Tarnopolu już w piątek, część z nich dojeżdża w sobotę. Chętni mogą uczestniczyć we wspólnym malowaniu pisanek oraz przygotować i zanieść święconkę.
Również gospodarstwo agroturystyczne Dom na Starym Gościńcu „Tiszyna” w Rutce (gm. Dubicze Cerkiewne) przygotowało wielkanocną ofertę. Jak zapewnia Katarzyna Panfiluk, właścicielka kwatery, nie zabraknie tradycyjnych specjałów. W piątek w menu będzie ryba oraz kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem, w sobotę babka ziemniaczana ze świeżynką oraz pielemieni. Tradycyjne dania będą gościły także podczas śniadania wielkanocnego. Na stole znajdą się jajka z różnymi nadzieniami i sosem tatarskim przygotowanym na kilka sposobów, tradycyjne wędzonki i pasztet własnej roboty, będzie chleb upieczony przez gospodynię oraz żurek podany w takim chlebie. W świątecznym menu będzie też rolada wieprzowa nadziewana szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz gołąbki z pieca.
Na jakie dodatkowe atrakcje mogą liczyć goście „Tiszyny”? Dzieci mogą uczestniczyć w warsztatach pisankarskich. Istnieje też możliwość przejażdżki wozem (za dodatkową opłatą).
Barbara Kociakowska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?