Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc w gospodarstwie agroturystycznym – święta inne niż zwykle

Redakcja
Święconki przygotowane dla gości w jednym z gospodarstw agroturystycznych
Święconki przygotowane dla gości w jednym z gospodarstw agroturystycznych Leśny Zakątek
Coraz więcej gospodarstw agroturystycznych przyjmuje gości na Wielkanoc Chętnych, by spędzać święta na wsi nie brakuje. Gospodarstwa agroturystyczne przygotowują specjalną – wielkanocną – ofertę. Jakie atrakcje przewidzieli w tym roku właściciele kwater? Na przykład wspólne malowanie pisanek, przejażdżki wozami, ognisko z kiełbaskami. Oczywiście kuszą też tradycyjnymi potrawami: wędlinami, ciastami, chlebami, itp.

– Ja swoim gościom przygotowuję potrawy, które zawsze gościły w moim domu – podkreśla Joanna Abramowicz, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Leśny Zakątek w Grzybowcach (gm. Gródek).

Oczywiście nie może zabraknąć jajek i żuru, ale gospodyni serwuje też mięsa  pieczone, wędliny suszone (czyli tzw. dojrzewające) oraz wędzone. Na świątecznym stole w Grzy­bowcach zawsze gości również tradycyjna palcówka na ciepło z sosem tatarskim oraz ozorki w galarecie. A na obiad nie może zabraknąć kaczki z jabłkami i pieczonymi ziemniakami.

– To będzie już nasza piąta Wielkanoc spędzana wspólnie z gośćmi – podkreśla Joanna Abramowicz. – Coraz więcej osób chce spędzać święta kameralnie na wsi, a nie w hotelach.

 

Dodaje, że jeśli goście się nie znają, to przy  świątecznym stole szybko się integrują. Mogą liczyć m.in. na przejażdżki wozem, ognisko. 

Wiktor Łukaszuk, właściciel gospodarstwa agroturys­tycznego Twój Raj w Tar­nopolu (gm. Narewka), opowiada, że osoby, które  odwiedzą jego gospodarstwo,  mogą liczyć na tradycyjne świąteczne menu oraz dodatkowe atrakcje – malowanie pisanek, ognisko, przejażdżkę wozami po obrzeżach Puszczy Białowieskiej

– Przygotowaliśmy specjalną świąteczną ofertę – tłumaczy Łukaszuk. – Jednak jesteśmy elastyczni i na życzenie gości możemy wprowadzić w niej zmiany. 

 

„Świąteczni” goście mogą przyjeżdżać do gospodarstwa w Tarnopolu już w piątek, część z nich dojeżdża w sobotę. Chętni mogą uczestniczyć we wspólnym malowaniu pisanek oraz przygotować i zanieść święconkę.

Również gospodarstwo agroturystyczne Dom na Starym Gościńcu „Tiszyna” w Rutce (gm. Dubicze Cerkiewne) przygotowało wielkanocną ofertę. Jak zapewnia Katarzyna Panfiluk, właścicielka kwatery, nie zabraknie tradycyjnych specjałów. W piątek w menu będzie ryba oraz kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem, w sobotę babka ziemniaczana ze świeżynką oraz pielemieni. Tradycyjne dania  będą gościły także podczas śniadania wielkanocnego. Na stole znajdą się jajka z różnymi nadzieniami i sosem tatarskim przygotowanym na kilka sposobów, tradycyjne wędzonki i pasztet własnej roboty, będzie chleb upieczony przez gospodynię oraz żurek podany w takim chlebie. W świątecznym menu będzie też rolada wieprzowa nadziewana szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz gołąbki z pieca.

Na jakie dodatkowe atrakcje mogą liczyć goście „Tiszyny”? Dzieci mogą uczestniczyć w warsztatach pisankarskich. Istnieje też możliwość przejażdżki wozem (za dodatkową opłatą). 

Barbara Kociakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna