Według tradycji, jednym z typowych wielkanocnych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Zobacz jakie to proste!
Wielkanocna pascha migdałowa [PRZEPIS]
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 200 g cukru pudru
- 5 żółtek twardych
- 2 żółtka płynne
- 120 g masła extra Mazurski Smak
- 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol
- laska wanilii
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 krople esencji migdałowej
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 2023!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?