Wigilijne Gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego. Warsztaty z tradycyjnymi potrawami w roli głównej. Zobacz relację!

OPRAC.: PL
Drohiczyn, 25.11.2022
Drohiczyn, 25.11.2022 Paweł Krukowski
W piątek (25.11) odbyła się pierwsza odsłona akcji wspólnego gotowania z podlaskimi gospodyniami. W Nadbużańskim Centrum Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek” w Drohiczynie świąteczne dania zaprezentowały panie ze Stowarzyszenia „Moszczonka” z Moszczony Pańskiej. Wspólnie z nimi i uczestnikami warsztatów gotował Sebastian Łukaszewicz, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

Tradycyjne, regionalne potrawy i Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

- Spotkanie w Drohiczynie jest pierwszym z czterech, które pokazują różnorodność kulinarną naszego województwa. Widoczna jest nawet na wigilijnym stole
- podkreślał wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz
- Stół świąteczny inaczej wygląda tu nad Bugiem, inaczej na Kurpiach czy np. w Puńsku. Chcemy przez takie warsztaty przypomnieć smaki dzieciństwa, regionalne tradycje i lokalne produkty, bo to na ich bazie wszystkie te potrawy powstają.

W Drohiczynie na oczach i z udziałem uczestników, wicemarszałka a także sekretarza Miasta Drohiczyn Radosława Konobrockiego powstały świąteczne potrawy z mięsa:

  • rolada drobiowa i ze schabu
  • krokiety z farszem mięsno-kapuścianym
  • pierogi drożdżowe z mięsem
  • kisiel owsiany ze skwarkami

– Kisiel owsiany zawsze jest na naszym stole wigilijnym, tyle że z miodem, albo syropem, dopiero na drugi dzień podajemy go ze skwarkami – tłumaczyła Danuta Mudel z Moszczony Pańskiej

Stowarzyszenie „Moszczonka” ów kisiel wprowadziło w 2021 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Takie akcje i promocja naszej działalności jest nam bardzo potrzebna, bo to docenienie naszej pracy – mówiła Helena Kalinowska ze Stowarzyszenia „Moszczonka”.

Kolejne wspólne gotowania już wkrótce

Kolejne spotkania z gotowaniem i PCPL odbędą się:

  1. 27 listopada w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej
  2. 30 listopada w Przystawańcach
  3. 10 grudnia na białostockiej Giełdzie na Andersa

Na bazie potraw przygotowywanych na warsztaty powstanie elektroniczna książka kucharska z 12 świątecznymi przepisami na dania postne, mięsne, rybne i słodkości. Opublikowana będzie na stronie: pcpl.wrotapodlasia.pl.
Warsztaty promują również producentów żywności z województwa podlaskiego zarejestrowanych w bazie prowadzonej przez samorząd województwa i dostępnej pod adresem: produkty.podlaskie.eu.

źródło: https://podlaskie.eu/rs/rolnictwo/wigilijne-gotowanie-z-podlaskim-centrum-produktu-lokalnego.html

Duży sukces podlaskich produktów w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo. Smaki regionów". Sprawdź:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Stanisław Żaryn o ruchach prorosyjskich

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie