Witamina B12 wpływa na codzienną pracę układu krwionośnego i pokarmowego, jest też używana w medycynie - zdaniem naukowców może ona zapobiec wielu chorobom, wliczając w to nowotwory, chorobę Alzheimera i zaburzenia psychiczne. Niedobór witaminy B12 jest bardzo niebezpieczny dla naszego organizmu.
Witamina B12 ma zdolność kumulowania się w ludzkim organizmie, głównie w wątrobie i nerkach. Bez niej układ nerwowy nie funkcjonowałby prawidłowo, a organizm nie wyprodukowałby odpowiedniej ilości białych i czerwonych krwinek.
Rola witaminy B12
Witamina B12 bierze też udział w metabolizmie białek, białek, tłuszczy, węglowodanów, a także uczestniczy w syntezie DNA i RNA oraz serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem.
Kolejnym atutem tej witaminy jest to, że razem z kwasem foliowym i witaminą B6 zapobiega miażdżycy, przez zmniejszenia poziomu homocysteiny, również z kwasem foliowym bierze udział w syntezie DNA, aminokwasów oraz białek szpiku.
Witamina B12 - w czym jest
- Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, np. wątróbka drobiowa, wołowa, cielęca, nerki wieprzowe, śledź, mięso królika, ryby, żółtko jaja, mleko i jego przetwory. Nie występuje w owocach, warzywach ani produktach zbożowych. W niewielkich ilościach jest wytwarzana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym – mówi Małgorzata Pomykała z Centrum Dietetyki Stosowanej w Gizycku.
- Produkty bogate w witaminę B12:
- wątroba wołowa
- wątroba cielęca
- wątróbka kurczaka
- szczupak
- makrela
- śledź
- łosoś
- sandacz
- żółtko jaja kurzego
Witamina B12 - fakty i mity
Witamina B12 - niedobór i nadmiar. Ile jej potrzebujemy?
Zapotrzebowanie na witaminę B12 różni się zależnie od wieku i stanu fizjologicznego.
Zwiększone zapotrzebowanie obserwuje się w chorobach jelit, nieprawidłowościach flory jelitowej (w tym obecności pasożytów), zanikowym nieżycie błony śluzowej żołądka, nadprodukcji kwasu solnego, niedoborze czynnika Castle’a oraz podczas stosowania niektórych leków.
U wegetarian, zwłaszcza u wegan mogą wystąpić pewne niedobory tej witaminy. Dlatego takie osoby powinny wzbogacać swoją dietę w produkty roślinne, które są źródłem kobalaminy. Należą do nich np. owoc rokitnika zwyczajnego, gorczyca czarna -płyn, oman wielki oraz perz właściwy - wysuszony ekstrakt.
- Niedobory witaminy B12 są dość powszechne, szczególnie u dzieci, osób starszych oraz u osób długotrwale stosujących dietę roślinną (wegańską). Weganom zalecana jest suplementacja kobalaminy - dodaje dietetyczka.
Większe zapotrzebowanie na witaminę B12 mają też sportowcy.
Witamina B12 - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
- dzieci: od 1. do 3. roku życia - 0,9 μg; od 4. do 6. roku życia - 1,2 μg; od 7. do 9. roku życia - 1,8 μg
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 1,8 μg; od 13. do 18. roku życia - 2,4 μg
- dziewczęta:od 10. do 18. roku życia - 1,8 μg; od 13 do 18 r.ż. - 2,4 μg
- mężczyźni: od 19. roku życia - 2,4 μg
- kobiety: od 19. roku życia - 2,4 μg
- kobiety w ciąży: 2,6 μg
- kobiety karmiące - 2,8 μg
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017
Niedobór witaminy B12. Objawy
- Wśród objawów niedoboru witaminy B12 należy wymienić
- chroniczne zmęczenie,
- osłabienie,
- senność,
- zaburzenia trawienia,
- brak apetytu,
- nudności,
- drętwienie kończyn,
- drażliwość,
- zaburzenia pamięci,
- infekcje,
- zaburzenia miesiączkowania,
- zahamowanie dojrzewania,
- niedokrwistość,
- zanik błony śluzowej przewodu pokarmowego,
- zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych.
Dodatkowo niedobór może się przyczyniać do rozwoju demencji i neuropatii oraz do zwiększonego stężenia homocysteiny, co sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.
Jeśli podejrzewamy niedobór witaminy B12, można wykonać badanie jej poziomu we krwi w laboratorium. Koszt takiego badania to ok. 30 zł.
Witamina B12: tabletki, zastrzyki, dieta? Jak uzupełnić niedobory?
Najlepiej gdy witaminę B12 dostarczamy w codziennej diecie. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Przy niedoborach witaminy B12 warto stosować suplementację.
Dawkowanie witaminy B12 zależy od wieku, poziomu B12 we krwi, stosowanej diety, np. w przypadku profilaktyki miażdżycy zaleca się suplementować 3 mikrogramy B12 dziennie, natomiast w leczeniu niedoborów – nawet 250 do 1000 mikrogramów. Najbezpieczniej jest stosować witaminę B12 zgodnie z zaleceniami na opakowaniu suplementu lub po konsultacji z lekarzem.
Stosując kapsułki z witaminą B12 nie należy obawiać się przedawkowania kobalaminy – nie została bowiem ustalona maksymalna dawka witaminy B12
Natomiast nadmiar witaminy B12 jest usuwany wraz z moczem.
Witamina B12-cena
Preparaty zawierające witaminę B12 są powszechnie dostępne. Witamina B12 w suplementach diety zwykle jest obecna w postaci cyjanokobalaminy. Poza doustnymi suplementami, witamina B12 jest także dostępna w formie tabletek podjęzykowych oraz pastylek do ssania.
Ceny preparatów zaczynają się już od kilkunastu złotych za opakowanie 30 tabletek, na rynku są też preparaty w formie kapsułek, ampułek czy sprayu.
Chory pracownik. Co może, a czego nie może na zwolnieniu?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?