Szczupak w galarecie, kisiel z owsa, galaretka w skórkach po mandarynce, bigos podany w chlebie, pachnące wypieki na zakwasie i ciasta, piernikowe domki, kutia i pierogi w bardzo wielu odsłonach. Czego na stołach nie było! Kilkadziesiąt drużyn złożonych z członków Kół Gospodyń Wiejskich stanęło w kulinarne szranki.
Jury oceniało trzydzieści jeden stołów. Spośród nich wybrało trzy, które wyróżniały się pięknym wyglądem, a podane potrawy były najsmaczniejsze. Oprócz walorów smakowych potraw wigilijnych, oceniono dekoracje i symbole świąteczne, jak też wygląd i estetykę stołów. Liczył się także związek całokształtu prezentacji z tradycjami świątecznymi regionu.
Pierwsze miejsce w konkurencji zajęło KGW w Malinnikach (gm. Orla). Drugie KGW w Sielcu (gm. Boćki), zaś trzecie Koło Gospodyń "Kamioneczki" ze Starej Kamionki (Sokółka gmina). Jury, w składzie którego znalazła się m.in. Paulina Makarska (finalistka Hell's Kitchen), Wiesława Burnos i Marcin Piotr Sekściński, przyznali również wyróżnienia dla KGW w Pokaniewie Kolonii (gm. Milejczyce) i
koła gospodyń z Przystawańców (Gm. Puńsk).
Głównym celem Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Tradycyjny stół wigilijny” jest identyfikacja i upowszechnienie wiedzy o regionalnych potrawach wigilijnych, kultywowanie lokalnych tradycji oraz promocja i prezentacja organizacji, aktywnie działających na obszarach wiejskich na rzecz podtrzymywania tradycji Świąt Bożego Narodzenia.
Organizatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Samorząd województwa podlaskiego, podczas finału reprezentował wicemarszałek Stanisław Derehajło.
Zakaz handlu. Kolejne niedziele bez handlu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?