MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyglądają na zgniłe, ale dopiero wtedy można je zjeść. Te małe jabłuszka są zdrowe i smaczne. Wypróbuj właściwości starożytnej rośliny

Monika Góralska
Wideo
od 7 lat
Przypominają małe jabłuszka. Dojrzewają dopiero późną jesienią i świetnie sprawdzą się przy przeziębieniu czy niestrawności, wspomogą także odchudzanie. Nieszpułka to zapomniana starożytna roślina, której owoce są jadalne i smaczne dopiero wtedy, gdy wyglądają na zgniłe. Poznaj jej właściwości. Co można zrobić z owoców nieszpułki?

Spis treści

Nieszpułka – te małe jabłuszka są jadalne i bardzo smaczne

Nieszpułka zwyczajna lub nieszpułka jadalna (Mespilus germanica lub Crataegus germanica) to długowieczny krzew lub niskie drzewo dorastające do 7 m wysokości. Naturalnie rośnie w górskich, skalistych lasach od Krymu przez Kaukaz po Iran. Należy ona do rodziny różowatych tak jak pigwa i jabłka.

Te małe jabłuszka można spotkać w parku czy na trawniku, ale nie tylko zdobią. Można je też jeść. Jednak nie prosto z drzewa, bo wtedy nie są smaczne.
Te małe jabłuszka można spotkać w parku czy na trawniku, ale nie tylko zdobią. Można je też jeść. Jednak nie prosto z drzewa, bo wtedy nie są smaczne. YorVen/gettyimages.com

Owoce nieszpułki z wyglądu przypominają malutkie jabłuszka lub duże owoce dzikiej róży. Dojrzewają bardzo późno, bo dopiero pod koniec października lub na początku listopada. Dojrzałe owoce są brązowe, gładkie lub lekko omszone i mają średnicę do 4 cm. Są one jadalne, ale na surowo są twarde i niesmaczne, bo mają kwaśny smak. Najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Można je też zebrać wcześniej, ale wtedy trzeba je przemrozić w zamrażarce. Wówczas skrobia w nich zawarta zostaje przekształcona w cukier i nabierają one słodkiego smaku podobnego do połączenia jabłka i śliwki.

Nieszpułka uprawiana była już 3 tys. lat temu na terenach dzisiejszego Iranu, a później w starożytnej Grecji i Rzymie. Jednak potem została zapomniana. Obecnie w Polsce można ją spotkać w parkach, gdzie jest sadzona jako roślina ozdobna. Warto jednak wykorzystać jej owoce i przygotować z nich oryginalne potrawy. Drzewko jest mrozoodporne i nie ma specjalnych wymagań co do uprawy. Można je więc zasadzić w swoim ogrodzie, żeby cieszyć się tymi oryginalnymi owocami.

Nieszpułka na przeziębienie i trawienie. Poznaj jej właściwości

Owoce, liście, kora, nasiona i drewno nieszpułki mogą być stosowane w celach leczniczych. Owoce zawierają cukry, kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe, karotenoidy, aminokwasy i białka, sporą dawkę witaminy C i E, a także żelazo, magnez, potas, cynk. Owoce nieszpułki bogate są też w bioaktywne związki fenolowe, takie jak flawonoidy i kwasy fenolowe.

Dzięki temu nieszpułka wykazuje działanie:

  • przeciwutleniające,

  • przeciwcukrzycowe,

  • przeciwdrobnoustrojowe,

  • antybakteryjne,

  • cytotoksyczne.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C przetwory z nieszpułki warto stosować w czasie przeziębienia czy grypy, ponieważ wspomagają odporność i ułatwiają zwalczanie drobnoustrojów.

Owoce nieszpułki zawierają też antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia. Dzięki temu jedząc te rzadko spotykane owoce zadbasz o urodę i młodość.

Natomiast zawartość pektyn sprawia, że owoce te korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i procesy trawienne. Przyspieszają przemianę materii i wspomagają trawienie. Dlatego warto dżem czy galaretkę z nieszpułki dodawać do tłustych mięs i pieczeni.

Jedzenie nieszpułki ułatwia także odchudzanie, ponieważ owoce zapewniają uczucie sytości na dłużej, hamują odczucie głodu i przyspieszają trawienie. Dzięki temu ułatwiają robienie kupy i oczyszczają organizm.

Co można zrobić z owoców nieszpułki?

Dojrzałe i przemrożone owoce nieszpułki nadają się do przetworów takich jak dżemy, galaretki, puddingi, soki, nalewki, wina, można je też upiec z goździkami i masłem lub wykorzystać jako dodatek do mięs (pieczeni, kaczki, kurczaka, itp.).

Owoce zbieraj od końca października do listopada najlepiej po pierwszych przymrozkach. Przemrożone owoce nieszpułki połóż w ciepłym miejscu na ok. tydzień, aby zmiękły i nabrały słodkiego smaku oraz kremowej konsystencji. Po tym czasie mogą wyglądać na zgniłe i zepsute, ale niech cię to nie zniechęci – tak ma być. Można je jeść na surowo. Ich miąższ smakuje jak przecier jabłkowy z nutami cytrusowymi, daktylowymi i morelowymi.

Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom i późnemu dojrzewaniu owoce nieszpułki mogą być cennym składnikiem diety. Można korzystać z nich wtedy, kiedy inne sezonowe owoce i warzywa są już niedostępne. Warto więc posadzić w swoim ogrodzie łatwą w uprawie nieszpułkę i cieszyć się jej oryginalnymi owocami oraz przetworami, których nie kupisz w sklepie osiedlowym, supermarkecie czy nawet na targu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna