Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Seromakowiec tortowy...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 2023. TOP 15 efektownych ciast na święta, które zachwycą każdego [PRZEPISY]

Seromakowiec tortowy

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:
200 g maku
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
30 g masła
2 żółtka
4 białka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich posiekanych
opakowanie rodzynek kalifornijskich
ok 5ml olejku rumowego

Masa serowa:
½ kg sera białego podwójnie zmielonego
80 g masła
2 żółtka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
około 2,5 ml zapachu migdałowego
1/4 szklanki mleka
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
około 50 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie
Ciasto makowe:
Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.

Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Przepis Joanny Tokarz

Zobacz również

Julia Żugaj i Dawid Kwiatkowski zaśpiewali dla gorliczan. Fani w niedosycie

Julia Żugaj i Dawid Kwiatkowski zaśpiewali dla gorliczan. Fani w niedosycie

Gol Lewego z Gironą, asysta Kamińskiego w Bundeslidze. Tak w weekend grali Polacy

Gol Lewego z Gironą, asysta Kamińskiego w Bundeslidze. Tak w weekend grali Polacy

Polecamy

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Tysiące złotych na dachu jadącego auta. Tę historię z Krakowa poznała cała Polska

Tysiące złotych na dachu jadącego auta. Tę historię z Krakowa poznała cała Polska

Oliveira zaskakująco odpowiedział Gamrotowi: „Nie patrzę wstecz, ale do przodu”

Oliveira zaskakująco odpowiedział Gamrotowi: „Nie patrzę wstecz, ale do przodu”