W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowe naleśniki. Są tak dobre, że polecam je nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Jestem pewna, że wszyscy będą się nimi zajadać. To naleśniki czekoladowe z wybornym musem jagodowym. Takim pysznym nadzieniem z pewnością zaskoczysz domowników. Mus jagodowy robi się bardzo łatwo, a jest tak smaczny, że naprawdę warto się za niego zabrać. Możesz wykorzystać go nie tylko do naleśników. Mus jagodowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do tortów, ciast i innych deserów. Spróbuj, a przekonasz się, jaki jest pyszny. Pamiętaj tylko, żeby przygotować go wcześniej, bo musi stężeć i schłodzić się w lodówce.
Naleśniki czekoladowe z musem jagodowym – pyszne śniadanie lub deser
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 10 naleśników
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
szklanka mąki,
¾ szklanki mleka,
¾ szklanki wody gazowanej,
2 jajka,
2 łyżki kakao,
łyżka cukru,
szczypta soli,
olej do smażenia.
Na mus jagodowy:
200 g świeżych lub mrożonych jagód,
150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
6 g żelatyny,
łyżka cukru,
50 ml wody.
Jak zrobić naleśniki czekoladowe z musem jagodowym?
Najpierw przygotowałam mus z jagód. Jagody umieściłam w rondelku, zalałam wodą, dodałam cukier i zagotowałam.
W tym czasie ubiłam na sztywno śmietankę. Kiedy się ubiła, dodałam rozrobioną w odrobinie wody żelatynę i jeszcze chwilę miksowałam (dosłownie 3 sekundy).
Do śmietanki dodałam jagody i wymieszałam.
Mus jagodowy wstawiłam na 3 godziny do lodówki.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam jajka, mleko, wodę gazowaną i wymieszałam rózgą. Możesz także zmiksować wszystko na gładką masę. Dodałam cukier, sól, kakao i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Rozprowadziłam go po patelni. Chochlą nabrałam ciasto naleśnikowe, wlałam na patelnię i rozprowadziłam. Po minucie sprawdziłam, czy naleśnik odchodzi od patelni i jest zarumieniony od spodu. Przewróciłam go na drugą stronę.
W ten sam sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.
Naleśniki posmarowałam stężałym musem jagodowym i zawinęłam w rulony.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?