– Ja jedynie pomagam mojej żonie przy produkcji naszych serów – przyznał Marcin Bielec, który jest jednoczenie przewodniczącym Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego Swojskiego.
Gospodarz z Aulakowszczyzny przyznał, że nigdy nie miał wątpliwości co do wysokiej jakości produkowanych przez nich serów.
– Sery korycińskie są wyjątkowe, dlatego pokochały je rzesze Polaków w kraju i poza jego granicami. To prawdziwy hit. Najlepsi kucharze w Polsce zachwycają się tym produktem – powiedział Marcin Bielec.
Podczas poznańskich targów odbył się również prestiżowy konkurs – Kulinarny Puchar Polski. Poszczególne potrawy przygotowywane są z produktów z najwyższej półki. W tym roku znalazł się wśród nich ser z gospodarstwa Agnieszki i Marcina Bielców.
– Staramy się dbać o najwyższą jakość naszego produktu. Podobne podejście do sprawy mają wszyscy producenci sera korycińskiego. W tej chwili wytwarza go 10 rodzin z terenu powiatu sokólskiego, skupionych w naszym zrzeszeniu – wyjaśnił Marcin Bielec z Aulakowszczyzny.
Sery korycińskie swojskie są marką samą w sobie. Nie tak dawno ich producenci mieli jechać na targi do włoskiego Palermo. Niestety, Włosi w ostatniej chwili cofnęli zaproszenie. Okazało się, że powodem była... obawa przed zbyt silną konkurencją.
(DB)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?