Wykorzystają niszę

Barbara Kociakowska
Bożena Dobrzyń, prezes SM Sudowia, prezentuje nowości - produkty ekologiczne
Bożena Dobrzyń, prezes SM Sudowia, prezentuje nowości - produkty ekologiczne
Udostępnij:
Suwałki. Rolnicy z okolic Suwałk - dostawcy SM Sudowia - mają szansę produkować ekologiczne mleko. I otrzymywać z tego tytułu wyższą cenę.

Znowu szkoli

Znowu szkoli

Mleczarnia z Suwałk współpracuje z kilkunastoma dostawcami, którzy mają ekologiczne gospodarstwa. Dąży do tego, aby zwiększyć ich ilość. Już w sierpniu (na Mazowszu) rusza kolejna edycja szkoleń, we wrześniu rozpoczną się one na Suwalszczyźnie. Będzie w nich uczestniczyć kilkudziesięciu rolników. Na co mogą liczyć gospodarze, którzy zdecydują się odstawić w swoim gospodarstwie chemię? Na początek na ceny wyższe o 10 proc. Jednak jak mówi prezes Sudowii Bożena Dobrzyń, później mleczarnia może podnieść cenę ekologicznego mleka w skupie. A oprócz tego rolnikom, którzy się przestawią na ekologię, przysługują dodatkowe dopłaty.

Sudowia właśnie ruszyła z produkcją ekologicznego mleka i twarogu. Od 1 sierpnia produkty te mogą kupować już mieszkańcy stolicy. Bo tam właśnie są sprzedawane zdrowe wyroby mleczarskie z Suwałk. Wybór nie był przypadkowy. Jak podkreśla Bożena Dobrzyń, prezes Sudowii, tam konsumenci mają grubsze portfele i mogą zapłacić więcej za produkty ekologiczne. A takie mleko ma krótki termin ważności (wynosi tylko 5 dni).

Cena nie przeszkadza
Oczywiście Sudowia najpierw zbadała rynek.

- Braliśmy udział w kilku warszawskich imprezach, sprzedawaliśmy tam swoje ekologiczne produkty - mówi Bożena Dobrzyń. - I reakcje konsumentów były bardzo pozytywne, nawet nie przeszkadzała im cena. A przecież mleko ekologiczne jest dwa razy droższe od normalnego. Poza tym w stolicy jest rozbudowana sieć ekologicznych sklepów.

Podobny test został przeprowadzony w firmowym sklepiku spółdzielni w centrum Suwałk. Tu zainteresowania nie było.

Są pierwsi
Sudowia jest pierwszą mleczarnią, która wprowadza na rynek ekologiczne produkty. Chce wejść w kolejną niszę rynkową - kilka lat wcześniej zaczęła produkować mleko z kwasami Omega 3.

- Bo jesteśmy zakładem, który nie może konkurować z gigantami pod względem przerobu mleka - podkreśla Bożena Dobrzyń.

Z myślą o podboju warszawskiego rynku suwalska mleczarnia dwa lata temu przejęła zakład w podwarszawskim Błoniu. To właśnie tu będzie produkowane ekologiczne mleko i twaróg. Najpierw w sierpniu, dwa razy w tygodniu. A od września codziennie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie