Wykorzystają niszę

Barbara Kociakowska
Bożena Dobrzyń, prezes SM Sudowia, prezentuje nowości - produkty ekologiczne
Bożena Dobrzyń, prezes SM Sudowia, prezentuje nowości - produkty ekologiczne
Suwałki. Rolnicy z okolic Suwałk - dostawcy SM Sudowia - mają szansę produkować ekologiczne mleko. I otrzymywać z tego tytułu wyższą cenę.

Znowu szkoli

Znowu szkoli

Mleczarnia z Suwałk współpracuje z kilkunastoma dostawcami, którzy mają ekologiczne gospodarstwa. Dąży do tego, aby zwiększyć ich ilość. Już w sierpniu (na Mazowszu) rusza kolejna edycja szkoleń, we wrześniu rozpoczną się one na Suwalszczyźnie. Będzie w nich uczestniczyć kilkudziesięciu rolników. Na co mogą liczyć gospodarze, którzy zdecydują się odstawić w swoim gospodarstwie chemię? Na początek na ceny wyższe o 10 proc. Jednak jak mówi prezes Sudowii Bożena Dobrzyń, później mleczarnia może podnieść cenę ekologicznego mleka w skupie. A oprócz tego rolnikom, którzy się przestawią na ekologię, przysługują dodatkowe dopłaty.

Sudowia właśnie ruszyła z produkcją ekologicznego mleka i twarogu. Od 1 sierpnia produkty te mogą kupować już mieszkańcy stolicy. Bo tam właśnie są sprzedawane zdrowe wyroby mleczarskie z Suwałk. Wybór nie był przypadkowy. Jak podkreśla Bożena Dobrzyń, prezes Sudowii, tam konsumenci mają grubsze portfele i mogą zapłacić więcej za produkty ekologiczne. A takie mleko ma krótki termin ważności (wynosi tylko 5 dni).

Cena nie przeszkadza
Oczywiście Sudowia najpierw zbadała rynek.

- Braliśmy udział w kilku warszawskich imprezach, sprzedawaliśmy tam swoje ekologiczne produkty - mówi Bożena Dobrzyń. - I reakcje konsumentów były bardzo pozytywne, nawet nie przeszkadzała im cena. A przecież mleko ekologiczne jest dwa razy droższe od normalnego. Poza tym w stolicy jest rozbudowana sieć ekologicznych sklepów.

Podobny test został przeprowadzony w firmowym sklepiku spółdzielni w centrum Suwałk. Tu zainteresowania nie było.

Są pierwsi
Sudowia jest pierwszą mleczarnią, która wprowadza na rynek ekologiczne produkty. Chce wejść w kolejną niszę rynkową - kilka lat wcześniej zaczęła produkować mleko z kwasami Omega 3.

- Bo jesteśmy zakładem, który nie może konkurować z gigantami pod względem przerobu mleka - podkreśla Bożena Dobrzyń.

Z myślą o podboju warszawskiego rynku suwalska mleczarnia dwa lata temu przejęła zakład w podwarszawskim Błoniu. To właśnie tu będzie produkowane ekologiczne mleko i twaróg. Najpierw w sierpniu, dwa razy w tygodniu. A od września codziennie.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie