W skrócie:
Wieprzowina po tajsku w znakomity sposób równoważy słodki, słony, ostry i kwaśny smak. Nawet wybredni smakosze doceniają różnorodność smaków, aromatów i konsystencję tego dania. Soczyste mięso wieprzowe możesz pokroić w cienkie plasterki lub skorzystaj z mielonej wieprzowiny i także zrobić ją po tajsku. Charakterystycznymi ziołami dla tej kuchni jest kolendra i tajska bazylia o intensywnym anyżkowym aromacie. Poznaj przepis na domową wieprzowinę po tajsku.
Wieprzowina po tajsku – prosty przepis dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: około 30-45 minut (w tym czas marynowania mięsa), czas samego smażenia: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej lub schabu,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka brązowego cukru,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
1 papryczka chili,
1 łyżka oleju sezamowego,
kilka listków świeżej tajskiej bazylii,
2 łyżki posiekanej kolendry,
sok wyciśnięty z 1 limonki.
Jak zrobić wieprzowinę po tajsku?
Sposób przygotowania:
Na początku polędwicę wieprzową pokrój w cienkie plasterki. Możesz też użyć mielonego mięsa.
W misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, brązowy cukier i przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku.
Dodaj wieprzowinę i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.
Marynuj minimum 20 minut, aby mięso nabrało smaku.
Na szerokiej patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzej olej.
Dorzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż, aż stanie się miękka i złocista.
Następnie dodaj zamarynowaną wieprzowinę i smaż na średniej mocy palnika przez około 7 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.
W tym momencie dorzuć posiekaną papryczkę chili. Smaż dodatkowo przez minutę. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, to z niej zrezygnuj.
Wieprzowinę po tajsku przed zjedzeniem skrop sokiem wyciśniętym z limonki, aby nadać potrawie kwaśnego smaku.
Następnie udekoruj świeżą bazylią tajską i drobno posiekaną świeżą kolendrą.
Sposób podania wieprzowiny po tajsku
Aromatyczna wieprzowina po tajsku najlepiej smakuje serwowana z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Zachęcam cię, aby podawać ją również z chrupiącymi warzywami. Sprawdza się zamarynowana marchewka, jędrna czerwona papryka czy zielona fasolka. Z pewnością jedząc to danie, możesz zacząć planować podróże kulinarne.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?