W skrócie:
Na urlopie w Bułgarii czy Chorwacji możemy zjeść jedną najpopularniejszych lokalnych przystawek, czyli sałatkę szopską. Przyrządza się ją ze świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, papryki i cebuli oraz sera owczego. Skojarzenia z sałatką grecką są jak najbardziej na miejscu. Jest jednak kilka różnic między tymi dwoma daniami. Do sałatki greckiej dodaje się oliwki (najczęściej czarne) oraz oregano, które oryginalnie nie występują w sałatce szopskiej. W tej drugiej znajdziemy za to natkę pietruszki.
Wyśmienita sałatka z serem
Najistotniejszy jest jednak ser. W sałatce greckiej to oczywiście feta. W wielu restauracjach kroi się ją w kostkę, ale w tradycyjnych lokalach najczęściej na warzywa kładzie się po prostu gruby plaster fety i polewa go oliwą z oliwek. W sałatce szopskiej mamy lokalny ser solankowy, tzw. sirene. Zazwyczaj kruszy się go lub ściera na tarce o grubych oczkach. Tradycyjnie warzywa do obu sałatek kroi się w dość duże, grube kawałki, nie trzeba się więc bawić w szatkowanie. Ma być łatwo, prosto i smacznie.
Sałatka szopska – wymyślona dla turystów
A skąd nazwa szopskiej sałatki? Nawiązuje ona do Szopów, czyli mieszkańców Sofii oraz sąsiednich regionów. Co ciekawe, sałatka nie jest wcale naturalnym wytworem lokalnej kuchni. Wymyślono ją dla turystów, a po raz pierwszy została zaserwowana w 1956 roku w jednym z bułgarskich kurortów. Nie ujmuje jej to oczywiście smaku. A która sałatka jest lepsza? Grecka czy szopska? Na szczęście nie trzeba wybierać.
Sałatka szopska – przepis na pyszną przekąskę na grilla
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
250 g sera owczego,
2 dojrzałe pomidory,
4 ogórki gruntowe,
czerwona papryka,
szalotka,
pęczek pietruszki,
4 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak zrobić bułgarską sałatkę szopską?
Ogórki obrałam i pokroiłam w grube plastry.
Pomidory pokroiłam na kawałki.
Paprykę pokroiłam na kawałki.
Szalotkę pokroiłam w plastry.
Wszystkie warzywa umieściłam w salaterce, dodałam oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszałam.
Rozkruszyłam palcami ser owczy i posypałam nim sałatkę.
Na wierzch dodałam posiekaną natkę pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?