MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite krewetki z grilla. Kluczem smaku jest wyrazista marynata. Przepis na najlepsze szaszłyki z krewetek na grilla

Katarzyna Puczyńska
Krewetki z grilla są proste do przygotowania i bardzo smaczne. To świetna przekąska na imprezę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Krewetki z grilla są proste do przygotowania i bardzo smaczne. To świetna przekąska na imprezę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na danie z grilla, którym zaskoczysz gości? Proponuję grillowane krewetki. To wyśmienite i proste do przygotowania szaszłyki z krewetek marynowanych w czosnku i chili z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Smakują rewelacyjnie, a do tego są niemal błyskawiczne do zrobienia. Przekonaj się i wypróbuj przepis na krewetki z grilla.

W skrócie:

Szaszłyki z grilla — sprawdzony przepis

Planując menu na grilla, warto sięgnąć po szybkie przepisy na lekkie i smaczne potrawy. Polecam szaszłyki z krewetek na grilla. Zrobisz je szybko i bez trudu. Wystarczy posmarować krewetki wyrazistą marynatą z chili, czosnku, natki pietruszki i soku z cytryny, a następnie szybko usmażyć na rozgrzanym ruszcie. To bardzo proste i bardzo smaczne. Krewetki z grilla możesz podać same lub z sosem czosnkowym.

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze krewetki z grilla.

Przepis na krewetki z grilla

czas przygotowania: ok. 10 minut + ok. 6 minut grillowania
porcja na: 8 szaszłyków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g krewetek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyża oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli.

Jak zrobić szaszłyki z krewetek na grilla?

  1. Krewetki umyj i oczyść. Możesz kupić także już gotowe oczyszczone krewetki.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę: sok z cytryny, olej, natkę pietruszki i przyprawy. Dodaj rozgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku.
  3. Każdą krewetkę posmaruj dokładnie marynatą.
  4. Odstaw krewetki do lodówki na około pół godziny.
  5. Patyczki do szaszłyków namocz, by nie paliły się w czasie grillowania.
  6. Nadziewaj krewetki na patyczki do szaszłyków i układaj bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie lub na tacce do grillowania.
  7. Grilluj po 3 minuty z każdej strony. Możesz w trakcie grillowania posmarować je marynatą.
  8. Podawaj jeszcze ciepłe.
Krewetki z grilla są proste do przygotowania i bardzo smaczne. To świetna przekąska na imprezę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienite krewetki z grilla. Kluczem smaku jest wyrazista m...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna