W skrócie:
Szaszłyki z grilla — sprawdzony przepis
Planując menu na grilla, warto sięgnąć po szybkie przepisy na lekkie i smaczne potrawy. Polecam szaszłyki z krewetek na grilla. Zrobisz je szybko i bez trudu. Wystarczy posmarować krewetki wyrazistą marynatą z chili, czosnku, natki pietruszki i soku z cytryny, a następnie szybko usmażyć na rozgrzanym ruszcie. To bardzo proste i bardzo smaczne. Krewetki z grilla możesz podać same lub z sosem czosnkowym.
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze krewetki z grilla.
Przepis na krewetki z grilla
czas przygotowania: ok. 10 minut + ok. 6 minut grillowania
porcja na: 8 szaszłyków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 500 g krewetek,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyża oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta chili,
- szczypta soli.
Jak zrobić szaszłyki z krewetek na grilla?
- Krewetki umyj i oczyść. Możesz kupić także już gotowe oczyszczone krewetki.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę: sok z cytryny, olej, natkę pietruszki i przyprawy. Dodaj rozgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku.
- Każdą krewetkę posmaruj dokładnie marynatą.
- Odstaw krewetki do lodówki na około pół godziny.
- Patyczki do szaszłyków namocz, by nie paliły się w czasie grillowania.
- Nadziewaj krewetki na patyczki do szaszłyków i układaj bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie lub na tacce do grillowania.
- Grilluj po 3 minuty z każdej strony. Możesz w trakcie grillowania posmarować je marynatą.
- Podawaj jeszcze ciepłe.
Czytaj także: Chrupiący pstrąg z grilla. Zobacz przepis na delikatną rybę z rusztu. Popularny owoc nadaje wyjątkowego smaku
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: