X Światowy Dzień Mleka w Polsce. Relacja z imprezy (zdjęcia, wideo)

Redakcja
X Światowy Dzień Mleka w Wysockiem Mazowieckiem
X Światowy Dzień Mleka w Wysockiem Mazowieckiem Anatol Chomicz
Udostępnij:
Światowy Dzień Mleka to wielkie święto mieszkańców Wysokiego Mazowieckiego. Nie zabrakło na nim znanych postaci.

Zawody w piciu mleka, rodzinne konkursy i koncerty ciekawych artystów, warsztaty kulinarne ze znanym kucharzem - takie atrakcje dla mieszkańców Wysokiego Mazowieckiego i swoich pracowników w niedzielę przygotowała Mlekovita, lider na rynku przetwórstwa mlecznego. Na stadionie miejskim po raz 10. odbył się Światowy Dzień Mleka w Polsce - Ogólnopolskie Święto Mleka. Fanów tego białego napoju nie brakowało. Celem imprezy jest bowiem uświadomienie konsumentom jak ważne jest dla zdrowia codzienne spożywanie mleka.

Mlekovicie nie brakuje pomysłów na nowoczesne wykorzystanie wszystkich składników tego produktu.

- Największym naszym sukcesem są wspaniali hodowcy, bardzo mocno zaangażowana załoga i dobre, trafne decyzje gospodarcze, które pozwalają systematycznie się rozwijać - zaznacza Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity. - Jeszcze 20 lat temu przerabialiśmy 100 razy mniej mleka i zatrudnialiśmy 30 razy mniej ludzi. Dziś jesteśmy w przededniu otwarcia nowej fabryki proszków mlecznych, trwają końcowe prace wykończeniowe. Niebawem ruszy produkcja.

Mleko i śmietana o różnej zawartości tłuszczu, mleko smakowe, zsiadłe, zagęszczone, w proszku i bez laktozy, kefiry, maślanki, jogurty, mleczne napoje proteinowe, sery w plastrach, topione, w wiórkach i do smarowania, serki homogenizowane, twarogi w kostce, mielone idealne na sernik oraz w proszku, olej kokosowy, masło osełka, śmietankowe czy klarowane, a nawet lody, sosy jogurtowe czy ostatnia nowość: paluszki serowe z czarnuszką - to tylko część imponującej oferty produktów Mlekovity.

- Produkty mleczarskie nie tylko żywią, ale i leczą. Mamy już kilkanaście produktów, które spełniają te warunki. Stawiamy na innowacje i produkty naturalne, bez sztucznych składników, konserwantów, dodatków, GMO, laktozy. Wpisujemy się w te trendy nie tylko w Polsce, ale i za granicą - podkreśla Dariusz Sapiński.

Z produktów Mlekovity chętnie korzystają konsumenci w całej Polsce i poza granicami, a także najlepsi kucharze w kraju. Jednym z nich jest Grzegorz Łapanowski, który specjalnie przyjechał do Wysokiego Mazowieckiego na wielkie święto mleka.

- Skala Mlekovity jest imponująca: 6 mln litrów mleka dziennie, prawie 20 tys. zatrudnionych ludzi i olbrzymi eksport. My, Polacy możemy być dumni z takich firm. Współpraca z Mlekovitą to dla mnie zaszczyt - powiedział z podziwiem znany kucharz.

Przyznał, że jego ulubionym wytworem Mlekovity jest masło, które jest produktem-bazą.

- My, kucharze lubimy śmietanę, jogurty, ser. Natomiast masło w kuchni jest takim produktem jak rosół, bez którego się nie ruszamy - mówił Grzegorz Łapanowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie