XIV edycja święta Sabantuj, połączonego z Europejskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej odbyła się w sobotę. Rozpoczęła się w samo południe od wspólnej modlitwy o pokój i sprawiedliwość na świecie, następnie przez Kruszyniany przeszła parada wszystkich uczestników i gości na czele z królem Janem III Sobieskim.
Jednym z punktów oficjalnego rozpoczęcia świętowania było symboliczne nadanie ziem przez Jana III Sobieskiego i wręczenie Orła Białego.
Imprezie towarzyszyły pokazy, występy zespołów tatarskich, tańce, śpiewy, obozowisko tatarskie i słowiańskie z kuchnią stepową. W programie była też rekonstrukcja bitwy pod Parkanami z 1683 roku oraz pieczenie woła.
Nie zabrakło także specjałów kuchni tatarskiej. Odbyły się też warsztaty kulinarne.
Wideo
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!