MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Youtuber z Ameryki spróbował kuchni kaszubskiej. Smak lodów ze śledzia wprawił go w osłupienie, podobnie jak łosoś z ościami

Anna Daniluk
Dziennikarz i youtuber pokazał i testował dania kuchni kaszubskiej.
Dziennikarz i youtuber pokazał i testował dania kuchni kaszubskiej. 123rf.com(zdjęcie ilustracyjne)/commons.wikimedia.pl/CC 4.0/Media Kraft TV PL
Ryan Socash to youtuber, dziennikarz i muzyk pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który od 2005 roku mieszka w Krakowie i przybliża obcokrajowcom polską kulturę i kuchnię. Na swoim kanale „Kult America” na YouTube pokazał niedawno dania z Kaszub. Zobacz, co o nich powiedział i jak przeżył kulinarne spotkanie z lodami z marynowanych śledzi.

W skrócie

Ryan Socash (rocznik 1981) jest dziennikarzem, tłumaczem, fotografem i muzykiem zespołu jazzowego Let Me Introduce You to the End. Tworzy też kanał „Kult America” na YouTube. W Polsce mieszka od 2005 roku. Wśród jego aktywności zawodowych można wymienić m. in. współpracę z Czesławem Mozilem, a także z Piotrem Roguckim, wokalistą zespołu Coma, nad tłumaczeniem na język angielski tekstów z płyty „Czerwony album”.

Kuchnia kaszubska według Ryana Socasha

Niedawno youtuber pokazał na swoim kanale Kaszuby. W nagraniu „Taste Testing Polish Kashubian Food (Fish Bones, Cod Liver, Pickled Herring Ice Cream)”, skierowanym do amerykańskiego widza, opowiadał, że mieszkańcy mają tu wyjątkowy język, kulturę i jedzenie. Zachwyciła go bliskość Bałtyku i widok morza. Ryan Socash wybrał się do nadmorskiej Kuźnicy, aby tam zjeść świeżo smażoną rybę. Spróbował:

  • turbota,
  • okonia,
  • flądry.

Tę ostatnią tak podsumował:

- Ta ryba jest wyjątkowa nie tylko dlatego, że podano ją na talerzu z kaszubskim wzorem, ale głównie dlatego, że dzisiaj ją złowiono. Rzadko można zjeść tak świeżą rybę. Właściciel tej smażalni opowiadał, że z roku na rok coraz trudniej jest dostać świeżą rybę, nawet w tym regionie Polski – mówił Ryan Socash.

Amerykański youtuber dodał, że flądra z wyglądu jest brzydka i nigdy nie powiedziałby, że będzie taka delikatna i maślana w smaku. Dostrzegł też istotną różnicę między smakiem świeżej i mrożonej ryby.

Wątróbka dorsza w Jastarni

Szef tamtejszej kuchni zaserwował Ryanowi łososia. Youtuber był zaskoczony, a nawet obrzydzony faktem, że podadzą mu mięso ryby z ośćmi.

- W kuchni kaszubskiej, szczególnie Kaszub północnych, która była kuchnią dosyć ubogą, głównie na półwyspie, gdzie nie było hodowli ani pól uprawnych, ludzie starali się zużyć wszystko, co pozyskają. Mięso ryb było sprzedawane, a ości i wnętrzności oprawiane - wyjaśnił szef kuchni. - (Mieszkańcy – przyp. red.) znaleźli metody kulinarne (do zużycia resztek – przyp.red.). […] Jednym z najbardziej fantastycznych dań mojej rodzimej kuchni resztkowej jest wątróbka z dorsza – dodał.

Tłumaczył, że to takie kaszubskie foie gras. Przyznał, że gęsie wątróbki trzeba przecierać przez sito, aby były delikatne. A wątróbka z dorsza rozpływa się w ustach bez dodatkowej pracy.

- Danie ledwo pachnie jak ryba. Mógłbym je pomylić z innym mięsem. To danie byłoby doskonałe dla osób, które mówią, że nie lubią ryb – relacjonował Ryan Socash.

Zaskakujący filet z łososia

Ryan odetchnął z ulgą, kiedy dowiedział się, że nie będzie musiał jeść ości z panierowanego łososia.

- Znakomicie, że to sobie wyjaśniliśmy. Myślałem, że będę jadł rybie ości. (...) Nowoczesna wersja tego dania jest znakomita. Wyczuwam odrobinę skórki z cytryny. Część Polaków z dzieciństwa często wspomina jedzenie pierogów, a Piotr wspomina filet z ościami łososia – dodał Ryan Socash.

Lody ze śledzia

Na deser Ryan Socash spróbował ciekawostki kulinarnej, jaką są lody z marynowanego śledzia, polane miodem z czerwonym pieprzem. Youtuber początkowo miał mieszane uczucia.

- Najpierw sprawdzę zapach. Pachną neutralnie, a to dobrze (po pierwszym kęsie Ryan Socash się skrzywił). Wiesz, ten pieprz uratował wszystko. Na początku smakowało jak lody, wszystko było w porządku. Aż nagle dostajemy kopa ryby, ja się tego brzydzę i wtedy wyczuwam pieprz. A na koniec dopiero wyczuwa się słodycz miodu – opisywał swoje doznania kulinarne Ryan.

Komentarze internautów

Pod nagraniem pojawiło się wiele pozytywnych komentarzy. Internauci byli zachwyceni, że youtuber zwrócił uwagę na Kaszuby. Jeden z komentujących stwierdził, że chciałby poznać więcej kaszubskich dań.

- Na południu (Stanów Zjednoczonych – przyp. red.) nazywamy taką kuchnię soul food – zauważył z kolei Huey.

A Wy co sądzicie o kuchni kaszubskiej?

Zobacz, jak Ryan Socash testował kuchnię z Kaszub:

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna