Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Z fetą, czyli po grecku

(pb)
Składnikiem, który decyduje o smaku sałatki jest feta - słony owczy ser
Składnikiem, który decyduje o smaku sałatki jest feta - słony owczy ser
To jedna z najbardziej "klasycznych" sałatek, nazywana zazwyczaj grecką, choć na Bałkanach podaje się jej różne odmiany. Jej nieodzownym elementem jest feta, słony ser owczy, dostępny też w wersji spolonizowanej, czyli z mleka krowiego.

Składniki: ogórek wężowy, dwa pomidory, cebula, opakowanie fety, oliwki (czarne, choć można wykorzystać też zielone), sos winegret (oliwa z oliwek, ocet, cukier, sól, pieprz).

Wykonanie: Rozpocząć od sporządzenia sosu. Oliwę wymieszać z octem w proporcjach 3:1. Dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Chętni mogą dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, ewentualnie inne aromatyczne ziółka. Najprościej jest wszystko wlać do słoika, zakręcić i wstrząsać przez minutę.

Ogórek obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne (z nimi sałatka będzie bardziej wodnista), pokroić. Pomidory pokroić w kostkę, toż samo uczynić z fetą i cebulą. Oliwki pokroić na pół. Wszystkie składniki dokładnie, acz delikatnie wymieszać. Zalać sosem. Doprawić do smaku. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna