Poznańskie Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food rozpoczęły się 25 września i będą trwały do 28 września. Już pierwszego dnia tej imprezy poznaliśmy m.in. zdobywców Pereł, czyli zwycięzców konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w kategorii: Produkt regionalny oraz Złotych Medali MTP. Kulinarnymi perłami zostało nagrodzonych m.in. pięć tradycyjnych produktów wytwarzanych w woj. podlaskim. Są to:
- Kiełbasa biebrzańska palcowa Małgorzaty Wojtach
- Szynka ze słoninką produkowana przez Grażynę Putkowską („Dażynka” Nadbużańskie Smaki)
- Chleb razowy Władysława Gryki
- Ciastka siemiatyckie (Zakład Cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy
- Mielnicki korowaj weselny Heleny Datczuk
– Perłę Kulinarną zdobyłam już po raz drugi – mówi Grażyna Putkowska. – Dwa lata temu otrzymałam ją za sery nadbużańskie. Mogę więc stwierdzić, że nagroda ta naprawdę pomaga w promocji produktu.
Grażyna Putkowska, rolniczka ze wsi Rotki, wraz z rodziną zajmuje się produkcją tradycyjnych wędlin (wytwarzane są one w oparciu o dawne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie) oraz serów (dojrzewających i twarogowych). Wędliny i sery produkowane są w małej przetwórni, którą Putkowscy wybudowali kilka lat temu.
Również od kilku lat produkcją wędlin zajmuje się Małgorzata Wojtach ze Szpakowa, producentka nagrodzonej kiełbasy biebrzańskiej. Wraz z mężem Krzysztofem – przy gospodarstwie nastawionym na produkcję trzody – prowadzi masarnię Biebrzańskie smaki, w której wytwarza wędliny w oparciu o tradycyjne receptury. Jak podkreśla zdobywczyni Perły zapotrzebowanie na takie wędliny jest bardzo duże.
– Nasze produkty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – tłumaczypani Małgorzata. – Powstają one z mięsa wyprodukowanego w naszym gospodarstwie. A to ma znaczenie.
Dodaje, że są one tradycyjnie wędzone. – Nie odparzamy ich, dzięki czemu wędliny mogą naprawdę długo leżeć – mówi Małgorzata Wojtach.
Ma ona nadzieję, że Perła pomoże w promocji jej wyrobów. Bo, jak mówi, każda nagroda, to prestiż dla producenta.
Natomiast podlaskie firmy zgarnęły w tym roku aż 10 Złotych Medali MTP. Najwięcej trafiło do SM Mlekovita. Nagrody otrzymały następujące produkty wysokomazowieckiej spółdzielni: DarPRO Napój serwatkowy cytrynowy, Deliser – ser twarogowy topiony klasyczny, Favita – ser do smarowania kanapkowy typu greckiego z czosnkiem niedźwiedzim, Paluszki Serowe MiaMu, Ser Księżan OLD klinek, Ser pleśniowy La Polle Camembert Classic bez GMO. Docenione zostały również produkty grajewskiego Mlekpolu – Chłodnik warzywny MLEKPOL oraz Serek Śmietankowy Łaciaty z suszonymi pomidorami. Dwa Złote Medale MTP zdobyła również firma EUROMAX Krzysztof Rokicki z Zambrowa za chrupiące przekąski z pieczywa – ChrrUP-y oraz CHRUPOSZKI. ą
Fot. MTP
Najwięcej Złotych Medali MTP zdobyła SM Mlekovita, odebrał je prezes Dariusz Sapiński (2. z lewej)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?