Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zadbaj o dobre samopoczucie

Ewa Kurzyńska [email protected]
Dobre samopoczucie powróci już po kilku dniach zdrowego odżywiania się.

Apatia, uczucie zmęczenia, rozdrażnienie, bóle głowy - to dolegliwości, które mogą nam dokuczać na progu wiosny. Winna jest mała ilość światła słonecznego, brak ruchu i dieta uboga w witaminy. Dobra wiadomość jest taka, że z przesileniem wiosennym możemy sobie dość łatwo poradzić. Choćby zaczynając od zmian w codziennym menu.

Aby oczyścić organizm z toksycznych złogów, powinniśmy wzbogacić dietę w świeże warzywa i owoce, pieczywo pełnoziarniste, ryby, naturalne jogurty czy kefiry.

- Sojusznikami oczyszczania wątroby są również cebula, czosnek, czarna oraz biała rzodkiew, brokuły i kapusta. Konieczne jest także wypijanie 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej w ciągu dnia. Woda wspomaga oczyszczanie i pobudza - mówi Patrycja Gniadek, dietetyk z Centrum Naturhouse.
Dobry wpływ na nasze samopoczucie będzie miał naturalny zastrzyk witaminy C. Odnajdziemy ją w świeżych sokach z cytrusów, papryce, kalafiorze czy brukselce. Nie zapominajmy o dobroczynnych właściwościach roślin zielonych, kiełków, natki pietruszki i szczypiorku, które można dodać do kanapek czy sałatek.

Zimą w naszych kuchniach dominują potrawy z większą zawartością tłuszczów i cukrów. Wiosna to czas, aby proporcje odwrócić. Potrawy powinny być lekkie, złożone z warzyw, owoców, pełnowartościowego białka, częściowo sfermentowanych produktów mlecznych. Zawarte w nich witaminy oraz związki mineralne skutecznie wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom i chroniąc przed chorobami.

Warzywa i owoce oraz pełnoziarniste pieczywo to także źródło błonnika naturalnego, który oczyści układ trawienny, pobudzi jego pracę i wchłonie szkodliwe związki, aby usunąć je z organizmu.

- Amatorzy mięs wcale nie muszą z nich rezygnować. Powinni jednak pamiętać, by wybierać chude gatunki, np. drób, królika czy cielęcinę. Jeśli doprawimy pieczeń mieszankami ziołowymi, zawierającymi m.in. bazylię, oregano, rozmaryn czy kolendrę, wspomożemy procesy trawienia - dodaje dietetyczka.
Ważne jest nie tylko, co jemy, ale też, ile i jak często. Ideałem jest jedzenie trzech głównych posiłków w ciągu dnia oraz dwóch przekąsek. Co ważne, należy unikać objadania się, zwłaszcza wieczorem. Jeśli przed snem pochłoniemy naraz zbyt dużo kalorii, ich nadmiar odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. W dodatku wstaniemy rano zmęczeni i niewyspani.

Na efekty zmian w diecie nie trzeba długo czekać. Lepsze samopoczucie będzie nam towarzyszyć już po kilku dniach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna