Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Kopacz, Bryłka i kto jeszcze? Pierwsze nazwiska jedynki do Parlamentu Europlarlamentu

NOWE
O TYM SIĘ MÓWI
Kopacz, Bryłka i kto jeszcze? Pierwsze nazwiska jedynki do Parlamentu Europlarlamentu

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z Polonią. Miłosz Kałahur: Nie był to wielki mecz

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z Polonią. Miłosz Kałahur: Nie był to wielki mecz

Polecamy

Chciał zginąć jako męczennik na igrzyskach. Zatrzymano potencjalnego terrorystę

Chciał zginąć jako męczennik na igrzyskach. Zatrzymano potencjalnego terrorystę

Koniec wakacji jakie znamy! Ukochany kraj Polaków wprowadza rewolucję

Koniec wakacji jakie znamy! Ukochany kraj Polaków wprowadza rewolucję

Brutalny ranking tiktokera: najbrzydsze dworce w Polsce. Naprawdę jest aż tak źle?

Brutalny ranking tiktokera: najbrzydsze dworce w Polsce. Naprawdę jest aż tak źle?