Rogale marcińskie wypieka się w Poznaniu od końca XIX wieku. Tradycję zapoczątkował proboszcz miejscowej parafii, który zaapelował do wiernych, by wzorem św. Marcina zrobili coś dla biednych. Dlatego rogal marciński jest treściwy i kaloryczny. Tradycja wypiekania tego przysmaku przetrwała do dziś. Szacuje się, że rocznie w Wielkopolsce produkuje się kilkaset ton rogali marcińskich. Przepis zaadaptowały również cukiernie w innych miastach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody