Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapotrzebowanie na zdrową żywność będzie rosło

opr. koci
sxc.hu
Rynek żywności ekologicznej wzrośnie w tym roku o rekordowe 130 mln zł i osiągnie wartość około 770 mln zł (w cenach detalicznych).

Tak ocenia spółka Bio Planet, lider w produkcji i dystrybucji produktów ekologicznych w Polsce. Dynamika rozwoju z roku na rok rośnie i już za 2 lata wartość całego rynku powinna przekroczyć 1 mld zł.

Jeżeli tendencja będzie utrzymywać się przez najbliższe lata, to już w 2022 roku branża produktów ekologicznych może osiągnąć 1 proc. ogólnego rynku spożywczego, czyli prawie 3 mld zł. Jednak do światowej czołówki jeszcze wiele nam brakuje.

- W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej rynek produktów rolnictwa ekologicznego kształtuje się na poziomie ok. 2-6 proc. rynku spożywczego - mówi Sylwester Strużyna, prezes zarządu Bio Planet. - W Polsce dopiero w 2015 roku zbliży się do granicy 0,33 proc.

Dodaje, że w rekordowej pod tym względem Szwajcarii udział bio produktów w handlu żywności wyniósł 6,3 proc. w 2012 roku. W nadchodzących latach spodziewa się systematycznego wzrostu rynku produktów ekologicznych w naszym kraju. Zwiększenie popytu będzie wynikać przede wszystkim z obniżenia cen produktów, ze względu na malejące koszty logistyczne podmiotów produkcyjnych i dystrybucyjnych oraz ze względu na rozwój siatki sprzedaży przez co produkty trafią do szerszej grupy odbiorców.

Jak wynika z prognoz firmy Bio Planet, liczba specjalistycznych sklepów ekologicznych w 2015 wzrośnie z obecnego poziomu 700 do około 750. Najwięcej nowych punktów otwiera się w dużych miastach, gdzie trendy żywieniowe zmieniają się szybciej niż w mniejszych aglomeracjach.

- Najczęściej po produkty eko sięgają mieszkańcy dużych miast - mówi Sylwester Strużyna. - Coraz chętniej na zakup produktów ekologicznych decydują się osoby starsze, czy grupy ukierunkowane medycznie - takie, jak np. matki karmiące, czy osoby na specjalistycznych dietach.

Tłumaczy on, że rosnąca popularność zdrowej żywności to także konsekwencja edukacji w zakresie dbania o środowisko. Warto wspomnieć o rządowych działaniach odnośnie poprawy przyzwyczajeń żywnościowych Polaków, a zwłaszcza dzieci i młodzieży. Od 1 września 2015 wejdzie w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności, która ma za zadanie ograniczenie dostępu dla dzieci do produktów, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną wielu przewlekłych chorób. W rozporządzeniu Ministerstwo Zdrowia określiło, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych oraz jakie jedzenie będzie podawane na stołówkach. Lista produktów dopuszczalnych przez Ministerstwo będzie w pierwszej kolejności uwzględniała wartości odżywcze i zdrowotne. Dodatkowo pod koniec 2014 roku została uchwalona nowelizacja ustawy o rolnictwie ekologicznym, która w znacznym zakresie ułatwi polskim rolnikom uprawę eko żywności.

Już dziś widać, że Polacy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne i naturalne. W skali roku Polak na żywność ekologiczna wydaje około 4 euro, podczas gdy na zachodzie Europy jest to od 90 do 195 euro.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna