Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zasady higieny

(now)
Kiedy wybierzemy już właściwe miejsce, kluczowe znaczenie ma nasza higiena osobista i poziom czystości przedmiotów używanych w trakcie jedzenia posiłku
Kiedy wybierzemy już właściwe miejsce, kluczowe znaczenie ma nasza higiena osobista i poziom czystości przedmiotów używanych w trakcie jedzenia posiłku
Najbardziej bezpieczne są lokale klimatyzowane - wynika z raportu "Czysta serwetka?", opracowanego na zlecenie marki Tork.

Zasady higieny

Odwiedzając puby i restauracje, powinniśmy zastosować się do kilku prostych zasad, takich jak:
@ Pamiętaj o dokładnym umyciu i osuszeniu rąk przed każdym posiłkiem. Bakterie występujące na dłoniach mogą być przyczyną poważnych chorób.
@ Zwracaj uwagę na czystość Twojego otoczenia. Bakterie występujące w zanieczyszczonym powietrzu łatwo osiadają na przedmiotach, np. na sztućcach, z których będziesz korzystać.
z Spożywaj posiłki w zamkniętych pomieszczeniach. Unikniesz wielu zanieczyszczeń nagromadzonych w powietrzu na zewnątrz, np.: dwutlenku węgla, tlenku azotu, tlenku siarki, pyłów i metali cięż
@ Zwróć uwagę na sztućce, serwetki, wykałaczki. Pamiętaj, najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania.
@Zachowania higieniczne powinny nas obowiązywać tak w czasie posiłku, jak i bezpośrednio po nim. Jeżeli mamy możliwość, wybierajmy serwetki wyciągane pojedynczo z pojemnika.

A jeśli sięgamy po serwetkę, wybierajmy tę z zamkniętego pojemnika, na której znajduje się dwa i pół razy mniej bakterii niż na serwetkach serwowanych w inny sposób.

Klimatyzacja i drobnoustroje

- Zaniedbania higieniczne stanowią poważne zagrożenie dla naszego bezpieczeństwa - twierdzi prof. dr hab. med. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM. - Zasady higieny powinny obowiązywać nas wszędzie. Nawet mimo tego, że większość mikroorganizmów nie zagraża bezpośrednio naszemu zdrowiu.

Istnieją jednak takie, którymi zakażenie może skończyć się poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. To na przykład salmonella czy wirusowe zapalenie wątroby typu A.

Czysta serwetka

Wybór odpowiedniego lokalu jest pierwszą rzeczą, jaką możemy zrobić, aby zadbać o higienę posiłku. Bakterie i grzyby znajdujące się w powietrzu, osiadają się na różnych przedmiotach. We wszystkich lokalach, w których przeprowadzane były badania, stwierdzono obecność grzybów i bakterii.

- Najmniej w lokalach zamkniętych i klimatyzowanych o małym natężeniu ruchu a ich nagromadzeniu najbardziej sprzyjała otwarta przestrzeń i duże natężenie ruchu - twierdzi dr Hanka Boszczyk-Maleszak z Instytutu Mikrobiologii UW, współautorka badania.

Nauczyliśmy się zwracać uwagę na czystość przedmiotów, takich jak szklanki czy sztućce. Ale wciąż nie zdajemy sobie sprawy z tego, że bakterie mogą występować także na rzeczach z pozoru czystych, takich jak serwetka. Jak pokazały wyniki badania, najbardziej higieniczną formą podawania serwetek są dyspensery - zamknięte pojemniki, z których wyciągając tylko jedną serwetkę, nie dotykamy kolejnej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna