Przypadek sprzed kilku dni, gdy do warszawskiego Centrum Zdrowia Dziecka trafił w ciężkim stanie nastolatek, który wcześniej zjadł własnoręcznie zebrane i przygotowane grzyby, przypomina, jak tragiczne mogą być skutki jedzenia grzybów. 16-latkowi potrzebny był przeszczep wątroby, na szczęście szybko znalazł się dawca.
W ub. roku w całym kraju grzybami zatruło się 80 osób, siedem zmarło. W naszym regionie był jeden przypadek zatrucia. Dlatego teraz, gdy szczególnie chętnie chodzimy do lasu, Główna Inspekcja Sanitarna przypomina podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania.
Zbieraj tylko te, które znasz
Podstawową zasadą bezpiecznego grzybobrania jest zbieranie wyłącznie tych grzybów, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów). Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
Należy też unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących. Wśród wielu osób panuje przekonanie, że grzyby trujące barwią cebulę podczas gotowania, powodują ciemnienie srebrnej łyżeczki czy mają gorzki smak (a gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak).
Odpowiednio przechowuj
Bardzo ważne jest zbieranie grzybów w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku nie należy wkładać ich w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów. Nie przechowujmy też świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?