W skrócie:
Samodzielnie ugotowana marmolada daje pewność, że w jej składzie będą tylko i wyłącznie naturalne składniki. Bez zbędnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów identycznych z naturalnym. Przekonaj się, jak łatwe jest zrobienie własnej marmolady owocowej w zaciszu własnej kuchni. Gotową marmoladę możesz użyć do wypełnienia kruchych ciastek lub zawinąć w ciasto drożdżowe. Tak dobre, że będziesz wyjadać do ostatniej łyżeczki.
Marmolada owocowa – przepis do słoika
Liczba porcji: na 4 słoiki po 300 ml.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg jabłek,
500 g jeżyn,
500 g agrestu,
300 g śliwek,
500 g cukru,
opcjonalnie: 30 ml soku z cytryny.
Jak zrobić marmoladę owocową?
Sposób przygotowania:
Jeżyny i agrest umyj, osusz i oczyść z szypułek.
Owoce zasyp cukrem w garnku, aby puściły sok.
Umyj jabłka i pokrój razem ze skórką. Nie obieraj ich ze skórki, ani nie usuwaj gniazd nasiennych.
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Owoce dodaj do jeżyn i agrestu.
Owoce podgrzewaj w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika.
Marmoladę gotuj przez 30 minut, mieszaj od czasu do czasu, aż owoce całkowicie się rozgotują.
Wedle uznania dolej sok z cytryny.
Następnie kroplę marmolady umieść na schłodzonym talerzyku i sprawdź, czy zastygnie.
Gorącą marmoladę przetrzyj przez sitko, aby zyskała gładką konsystencję, bez pestek i gniazd nasiennych.
Gotową marmoladę owocową przełóż do wyparzonych słoików. Aby przetwory przetrwały zimę, proponuję je pasteryzować.
Czym różni się dżem od marmolady?
Domowa marmolada gotowana jest z owoców o wysokiej zawartości pektyny. Często wrzuca się owoce razem z pestkami i gniazdami nasiennymi, a także zostawia skórkę. Dzięki temu marmolada będzie w naturalny sposób zagęszczona. Po ugotowaniu marmoladę przeciera się przez sitko, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję bez pestek i ogonków. Do dżemów natomiast można użyć produktów spożywczych typu żelfix, aby przyspieszyć gęstnienie dżemu. Do dżemów używa się także owoców oczyszczonych i obranych ze skórki.
Zastosowanie marmolady
Domową marmoladą możesz wypełniać babeczki z kruchego ciasta, muffinki lub posmarować nimi gofry. Domowa marmolada świetnie sprawdza się na podwieczorek jako urozmaicenie jogurtu naturalnego lub smarowidło do tostów z masłem orzechowym. Dzięki marmoladzie wybrany deser będzie smakował obłędnie.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia najlepszej marmolady z twoich ulubionych owoców.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?