MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zbierz owoce i ugotuj domową marmoladę. Będziesz ją wyjadać prosto ze słoika. Poznaj przepis na najlepsze przetwory

Anna Daniluk
Domowa marmolada ma gładką konsystencję i może być ugotowana z mieszanki sezonowych owoców.
Domowa marmolada ma gładką konsystencję i może być ugotowana z mieszanki sezonowych owoców. Getty Images/rezkrr/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsza marmolada powstaje z sezonowych, dojrzałych owoców. Zaraz po ugotowaniu możesz podać ją do chrupiącej bagietki, domowego chleba lub posmarować nią naleśniki. Jednak polecam przelać je do słoików i pasteryzować. Dzięki temu zimą będziesz mógł rozsmakować się w smaku letnich owoców. Wypróbuj przepis na prostą marmoladę owocową.

W skrócie:

Samodzielnie ugotowana marmolada daje pewność, że w jej składzie będą tylko i wyłącznie naturalne składniki. Bez zbędnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów identycznych z naturalnym. Przekonaj się, jak łatwe jest zrobienie własnej marmolady owocowej w zaciszu własnej kuchni. Gotową marmoladę możesz użyć do wypełnienia kruchych ciastek lub zawinąć w ciasto drożdżowe. Tak dobre, że będziesz wyjadać do ostatniej łyżeczki.

Marmolada owocowa – przepis do słoika

Liczba porcji: na 4 słoiki po 300 ml.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,

  • 500 g jeżyn,

  • 500 g agrestu,

  • 300 g śliwek,

  • 500 g cukru,

  • opcjonalnie: 30 ml soku z cytryny.

Jak zrobić marmoladę owocową?

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny i agrest umyj, osusz i oczyść z szypułek.

  2. Owoce zasyp cukrem w garnku, aby puściły sok.

  3. Umyj jabłka i pokrój razem ze skórką. Nie obieraj ich ze skórki, ani nie usuwaj gniazd nasiennych.

  4. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

  5. Owoce dodaj do jeżyn i agrestu.

  6. Owoce podgrzewaj w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika.

  7. Marmoladę gotuj przez 30 minut, mieszaj od czasu do czasu, aż owoce całkowicie się rozgotują.

  8. Wedle uznania dolej sok z cytryny.

  9. Następnie kroplę marmolady umieść na schłodzonym talerzyku i sprawdź, czy zastygnie.

  10. Gorącą marmoladę przetrzyj przez sitko, aby zyskała gładką konsystencję, bez pestek i gniazd nasiennych.

  11. Gotową marmoladę owocową przełóż do wyparzonych słoików. Aby przetwory przetrwały zimę, proponuję je pasteryzować.

Czym różni się dżem od marmolady?

Domowa marmolada gotowana jest z owoców o wysokiej zawartości pektyny. Często wrzuca się owoce razem z pestkami i gniazdami nasiennymi, a także zostawia skórkę. Dzięki temu marmolada będzie w naturalny sposób zagęszczona. Po ugotowaniu marmoladę przeciera się przez sitko, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję bez pestek i ogonków. Do dżemów natomiast można użyć produktów spożywczych typu żelfix, aby przyspieszyć gęstnienie dżemu. Do dżemów używa się także owoców oczyszczonych i obranych ze skórki.

Zastosowanie marmolady

Domową marmoladą możesz wypełniać babeczki z kruchego ciasta, muffinki lub posmarować nimi gofry. Domowa marmolada świetnie sprawdza się na podwieczorek jako urozmaicenie jogurtu naturalnego lub smarowidło do tostów z masłem orzechowym. Dzięki marmoladzie wybrany deser będzie smakował obłędnie.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia najlepszej marmolady z twoich ulubionych owoców.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna