
5 najzdrowszych dodatków do jajek. Wzbogać nimi szakszukę i jaja faszerowane
Średnio zjadamy między 3 a 4,5 jajka tygodniowo, co daje całą masę możliwości ich przygotowania. Duże znaczenie ma nie tylko to czy jajka trafią na patelnię czy...

Uwaga na wielkanocne słodycze! Mogą być pełne „chemii” i szkodliwych tłuszczów
Wielkanoc to czas, gdy popularnością cieszą się słodkie jajka, zające i baranki, zarówno z czekolady, jak i kolorowe. Zanim jednak obdarujemy dziecko takim...

Te napoje i potrawy niszczą szkliwo. Czego unikać, żeby nie mieć problemów z zębami?
Erozja szkliwa to wrażliwość zębów na słodkie, gorące lub zimne potrawy i napoje. Jest widoczna także w wyglądzie zębów – mogą stać się żółte lub szare oraz...

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Po które zioła sięgać?
Wysoki poziom glukozy we krwi zwiększa ryzyko. Jak obniżyć cukier we krwi? Przede wszystkim należy stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, uprawiać...

Dieta japońska dobra na długowieczność. Jedz tych 5 składników codziennie
Japończycy są jednym z krajów, gdzie ludzie żyją najdłużej na świecie. Długowieczność zawdzięczają przede wszystkim swojemu stylowi życia i diecie bogatej w...

Kawa obniży ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, ale nie każda. Sięgnij po ten rodzaj
Picie kawy obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 poprzez zmniejszenie insulinooporności i stanu zapalnego. Do takich wniosków doszli naukowcy po...

Najpopularniejsze ciasta wielkanocne. Zobacz, które mają najmniej kalorii
Wielkanocne ciasta to tradycja świątecznego stołu. Lubimy wiele z nich i na uroczyste śniadanie najczęściej przygotowujemy kilka. Niektóre z nich to jednak...
![U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c6/10/616002806dca7_o_xsmall.jpg)
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...

Nie jedz tych parówek! Zobacz, co mają w składzie
Parówki są jednymi z najpopularniejszych przekąsek, które można zjeść zarówno na śniadanie, jak i kolację. Ich zaletą jest szybkie i proste przygotowanie....

GIS wycofuje popcorn ze sklepów. Wykryto w nim niebezpieczne substancje
W partii popcornu został przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom aflatoksyn – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Osoby, które kupiły ten produkt, nie...

Te osoby nie powinny jeść żółtego sera. Jaki żółty ser jest najzdrowszy?
Ser żółty to produkt, po który sięgamy od tysięcy lat. Już w starożytnym Egipcie i Cesarstwie Rzymskim żółty ser stanowił jedno z podstawowych pożywień. Z...

To najgorsze dodatki do żurku. Unikaj ich, aby zupa była zdrowa i pożywna
Żurek to podstawowe danie na wielkanocnym stole. Do tej tradycyjnej zupy dodaje się zakwas, jajka i białą kiełbasę. Jednak nie wszystkie dodatki wzbogacą jej...

Nie daj się demencji. Ten pierwiastek spowalnia kurczenie się mózgu. Zobacz, co jeść
Na demencję choruje coraz więcej osób na całym świecie, a do 2050 r. ma ich być ponad dwa razy więcej. Niestety, na żadną z form demencji nie ma lekarstwa, a...

Jakie objawy daje niedobór żelaza w organizmie? Sprawdź, co powinno zaniepokoić
Niedobór żelaza w organizmie może wywoływać uciążliwe objawy. Zaliczamy do nich choćby ból głowy oraz wypadanie włosów. Może on manifestować się również na...

Dlaczego warto jeść miechunkę? Skorzysta serce, mózg, wzrok i skóra
Miechunka niegdyś znana była z ogrodów jako roślina ozdobna. Ma ona piękne kwiaty w kształcie lampionów, które skrywają jadalne owoce. Dawniej uważano je za...

Post przerywany odchudza najskuteczniej! Zobacz, czym jest dieta intermittent fasting
Przerywany post to nie głodówka, a najlepszy sposób na zrzucenie nadwagi. Odchudzasz się tylko kilka razy w tygodniu, a tracisz kilogramy jak na zwykłej diecie....

Czy nowalijki są zdrowe? Zobacz, kiedy warto je jeść, by były bezpieczne dla zdrowia
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa, które możemy jeść po zimowej przerwie od świeżych produktów. Pęczki młodej rzodkiewki, szczypiorku czy sałaty zachęcają...

Chcesz mieć świetną figurę latem? Zdradzamy, co jeść i jak ćwiczyć!
Wiosna to czas, kiedy wiele osób zaczyna zwracać większą uwagę na swoją sylwetkę i kondycję fizyczną. Nie zawsze mamy czas lub możliwość, aby regularnie...

Supergrzyb Candida auris zagraża nie tylko w USA. Alarm jest także w Europie
Candida auris należy do najgroźniejszych patogenów, który zabija nawet 70 proc. pacjentów szpitalnych. Ten chorobotwórczy grzyb jest odporny na działanie wielu...

Prowadzisz siedzący tryb życia? Zadbaj o swój kręgosłup
W dzisiejszych czasach wiele osób pracuje przy komputerze i prowadzi siedzący tryb życia. Niestety, taki styl życia może prowadzić do poważnych problemów z...

Salmonella w kefirze. Jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym
GIS poinformował o wycofaniu z rynku partii kefiru zawierającego pałeczki Salmonelli. Wypicie wadliwego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, które...

Dlaczego warto jeść chrzan? Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka
Chrzan to idealny dodatek do wielkanocnych potraw takich jak żurek czy barszcz biały, ale także codzienny dodatek do wędlin czy jajek. Jednak oprócz kulinarnych...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Elektryka i automatyka
Dodano tydzień temu w kategorii Pizzeria
Dodano tydzień temu w kategorii Adwokat
Dodano tydzień temu w kategorii Adwokat