Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowy grill? To możliwe. Sprawdź 5 najlepszych sposobów na zdrowe grillowanie. Wegetariańskie przepisy na grilla

aw
Zdrowy grill brzmi jak żart, a jednak, to możliwe! Choć grillowanie kojarzy się z tłustą ucztą, może być również zdrowe, dietetyczne i eko. Zdrowy grill zaczyna się od dobrego sprzętu. Sprawdź jaki grill wybrać. Węglowy? Gazowy? A może elektryczny?
Zdrowy grill brzmi jak żart, a jednak, to możliwe! Choć grillowanie kojarzy się z tłustą ucztą, może być również zdrowe, dietetyczne i eko. Zdrowy grill zaczyna się od dobrego sprzętu. Sprawdź jaki grill wybrać. Węglowy? Gazowy? A może elektryczny? pixabay
Zdrowy grill brzmi jak żart, a jednak, to możliwe! Choć grillowanie kojarzy się z tłustą ucztą, może być również zdrowe, dietetyczne i eko. Zdrowy grill zaczyna się od dobrego sprzętu. Pomagamy wybrać najlepszy model oraz wykorzystać najlepsze komponenty. Kolejną rzeczą, która ma wpływ na zdrowe podejście jest sama sztuka grillowania. Czy grill ma dymić? Czy tłuszcz ma się wytopić? Następnie podajemy konkretne rozwiązania grillowego menu, które nie kończy się na kiełbasie i karkówce.

Zorganizuj przyjęcie na świeżym powietrzu i wykorzystaj pomysły na zdrowego grilla. Nie popełniaj wciąż tych samych błędów, otwórz się na nowości. Grill nie musi być okazjonalny. Żeby jednak częsty grill nie był niezdrowy dla naszego organizmu warto trzymać się 5 prostych zasad.

Zdrowy grill w 5 prostych krokach

  1. Wybór grilla: węglowy, gazowy, elektryczny?
    Od wyboru odpowiedniego sprzętu zaczyna się przygoda ze zdrowym grillowaniem. W sklepach zauważyć możemy co najmniej 3 rodzaje grilla: węglowy, gazowy i elektryczny. Oprócz nich dostępne są również jednorazowe grille aluminiowe, które nadają się do jednorazowego użycia i patelnie grillowe, dzięki którym grillować możemy przez cały rok nie wychodząc z domu. Klasyczne grillowanie kojarzy się z grillem węglowym. Współcześnie równie często w ogrodach domów jednorodzinnych czy na działkach zauważyć można grille gazowe i elektryczne. Sprzęt gazowy i elektryczny jest droższy od węglowego, ale też znacznie zdrowszy.
QUIZ: Co ty wiesz o grillowaniu?
****
  1. Nie ma tłuszczu nie ma kancerogenów[Proces klasycznego grillowania w wielkim skrócie wygląda tak, że wytopiony tłuszcz, który ścieka na rozżarzony węgiel, szybko ulega spalaniu, a następnie przekształca się w szkodliwe, lotne związki, które osiadają na grillowanym jedzeniu. Prostym sposobem na pozbycie się tego problemu jest grillowanie wegetariańskie. Zapewniamy, że grill warzywny jest aromatyczny i smaczny. Dla miłośników klasycznego grilla mięsnego polecamy sprzęty niewęglowe, które eliminują to zagrożenie.

    Grillowanie warzyw i mięsa jest tak samo proste. Wybrane warzywa dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z olejem lub oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw, w sezonie także świeżych ziół.

    Grillowane kolby kukurydzy to wspomnienie najlepszych wakacji. Możesz je zrobić także u siebie w ogrodzie.

    10 pomysłów na wegetariańskie dania z grilla. [GALERIA I PRZEPISY]

    COMPONENT {"params":{"source":"pt","show_thumbnails":true,"prev_id":"13064574"},"component":"gallery"}


  2. Drób, cielęcina, wołowina zamiast kiełbasek i karkówki
    Głównym zagrożeniem podczas grillowania potraw mięsnych jest wytapiający się tłuszcz. Prostym sposobem na wyeliminowanie tych zagrożeń jest zmiana rodzaju grillowanego mięsa. Drób bez skóry, cielęcina czy wołowina z powodzeniem zamienią popularną karkówkę, tłuste kiełbasy czy boczek.


  3. Nowoczesne szaszłyki w wersji fit
    Klasyczne szaszłyki z kawałkami karkówki zamień na te z kawałkami drobiu. Popularne są również wersje mięso-warzywne lub warzywne. Zmiana wykorzystanych składników sprawia, że mają one o co najmniej połowę kalorii mniej. W takich szaszłykach może się znaleźć np. papryka, bakłażan, cebula. Intensywność marynaty zapewni dodanie do niej czosnku. Jednak grill to nie tylko dania główne. Grillować można również owoce, w tym ananas, jabłko, gruszkę, truskawki, banany.


  4. Zdrowy grill = czysty grill
    Po każdej grillowej uczcie należy dokładnie wyczyścić sprzęt zarówno środkami przeznaczonymi do tego typu powierzchni jak i ostatecznie wodą, która usunie niebezpieczne dla zdrowia osady. Świeże zabrudzenia schodzą łatwiej niż stare zaschnięte.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna