MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowy i smaczny pasztet z cukinii i marchewki. Świetna przekąska lub dodatek do chleba. Łatwo się kroi i smaruje. Sprawdź prosty przepis

Karolina Głogowska
Pasztet z cukinii i marchewki to świetna przekąska lub urozmaicenie śniadania i kolacji
Pasztet z cukinii i marchewki to świetna przekąska lub urozmaicenie śniadania i kolacji 123rf/voltan1/zdjęcie ilustracyjne
Pasztet z cukinii i marchewki to doskonały dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska. Urozmaici twoje śniadanie lub kolację, ale sprawdzi się także na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Wypróbuj przepis na zdrowy i łatwy do zrobienia pasztet warzywny.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienity pasztet z cukinii i marchewki. Dodaję do niego kaszę mannę, dzięki czemu wychodzi zwarty i łatwo się kroi. Pasztet można podać na śniadanie lub kolację i polać go np. sosem czosnkowym z koperkiem. Bez problemu rozsmarujesz go także na kanapkach. To zdrowa i lekka alternatywa dla mięsnych pasztetów. Możesz go przygotować z młodej cukinii, którą trzeba dobrze odcisnąć z soku, żeby pasztet się nie rozpadał. Całość jest banalnie łatwa do zrobienia. Nie musisz nawet trzeć warzyw na tarce. Jeśli posiadasz malakser z funkcją szatkowania, pasztet będzie naprawdę ekspresowy. Potem wystarczy już tylko połączyć składniki i go upiec. Warto poczekać aż z wierzchu zrobi się rumiana i chrupiąca skórka. W tym celu przed pieczeniem trzeba polać pasztet odrobiną oliwy.

Pasztet z cukinii i marchewki – przepis z kaszą manną

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: średnia keksówka

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie,

  • 2 marchewki,

  • 1 szalotka,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 jajka,

  • szklanka kaszy manny,

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,

  • 4 łyżki oliwy,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić wegetariański pasztet z cukinią i marchewką?

  1. Cukinię umyłam i odcięłam stwardniały koniec. Nie obierałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do naczynia robota kuchennego i poszatkowałam drobno. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce.

  2. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  3. Następnie przełożyłam cukinię do miski i posoliłam. Odstawiłam na 20 minut, żeby puściła sok.

  4. W tym czasie obrałam oraz poszatkowałam w malakserze marchewki oraz cebulę i czosnek. Możesz także zetrzeć warzywa na tarce.

  5. Z cukinii bardzo dokładnie odcisnęłam sok. Dodałam pozostałe warzywa, jajka oraz mąkę.

  6. Wymieszałam dokładnie całość. Dodałam przyprawy oraz oliwę. Ponownie wymieszałam.

  7. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie przełożyłam do niej pasztet. Polałam go odrobiną oliwy.

  8. Pasztet z cukinii i marchewki piekłam nieco ponad godzinę, aż się zrumienił.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna