MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowy krem z pestek dyni do chleba. To smarowidło urozmaici twoje kanapki. Ciesz się jego aksamitnym smakiem

Anna Daniluk
Domowy krem z pestek dyni to idealna pasta na kanapki.
Domowy krem z pestek dyni to idealna pasta na kanapki. Heike Schmidt-Röger/materiały wydawnictwa Buchmann
Na śniadanie przygotuj prosty i smaczny krem z pestek dyni do pieczywa. Przepis na smaczną pastę z pestek z dyni pochodzi z książki „Pasty, dipy, smarowidła” autorstwa Valesy Schell. Taka pasta przyda się do kanapek do szkoły lub na sycące drugie śniadanie do pracy. Zielony kolor urozmaici domowe jedzenie. Poznaj przepis na krem z pestek dyni dla całej rodziny.

W skrócie:

Autorka przepisu zachęca, aby w miarę możliwości użyć pestki dyni styryjskiej, gdyż są one szczególnie aromatyczne. Valesa Schell przypomina także, aby pestki koniecznie wcześniej podprażyć. Dopiero wtedy pasta nabierze właściwego smaku. Zamiast oleju z pestek dyni można użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. Poznaj przepis na krem z pestek dyni.

Krem z pestek dyni – prosty przepis do chleba

Liczba porcji: 1 słoik, 350 g.

Czas przygotowania: 5 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Przydatność do spożycia: 5-7 dni.

Składniki:

  • 100 g pestek dyni styryjskiej,

  • 1/2 pęczka natki pietruszki,

  • 100 g serka śmietankowego,

  • 100 g mascarpone,

  • 1/2–1 łyżeczki soli z ziołami ogrodowymi, alternatywnie sól ziołowa,

  • 12 g oleju z pestek dyni,

  • 5 g syropu z agawy,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić krem z pestek dyni?

Sposób przygotowania:

  1. Pestki dyni podpraż na suchej patelni, aż nabiorą koloru i zapachu. Pozostaw do ostygnięcia.

  2. Ręcznie/mikserem: Zmiel drobno pestki dyni. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Blender/thermomix/rozdrabniacz: Do misy wsyp ostudzone pestki dyni i natkę pietruszki. Drobno zmiel. Dodaj pozostałe składniki i krótko zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Blender ręczny: Zmiel drobno pestki dyni. Wszystkie składniki umieścić w misie i zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krem z pestek dyni możesz podawać z paluszkami chlebowymi grissini, bajglami, chlebem żytnim, chlebem pszenno-żytnim na zakwasie, chlebem razowym i bułeczkami żytnimi.

Przepis na krem z pestek dyni pochodzi z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell.
Przepis na krem z pestek dyni pochodzi z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell. materiały prasowe Wydawnictwo Buchmann

Do czego użyć kremu z pestek dyni?

Gotowego kremu z pestek dyni możesz używać na wiele sposobów. Zachęcamy, aby zjeść go w formie sosu do makaronu. Wystarczy, że go podgrzejesz i wymieszasz z odrobiną wody z makaronu i startym serem. Może też być dekoracją do zup i gulaszy. Taki krem będzie świetnym sosem do zapiekanki rybnej lub mięsnej po połączeniu z tartym serem i bułką tartą.

Krem z pestek dyni możesz także podać w formie dipu do surowych warzyw, sosu do klopsików, nadzienia do ravioli po wymieszaniu z tartą bułkę i jajkiem. Będzie także strzałem w dziesiątkę jako sos do zapiekanek raclette, sos do fondue lub podany do ziemniaków w mundurkach.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo do chleba i nie tylko” Valesy Schell udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna