Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce. Hotelarsko-Gastronomiczny staż zawodowy w Grecji (zdjęcia)

(jch)
Po powrocie uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa w stażu, a w najbliższym czasie zostaną im wręczone dokumenty Europass-Mobilność.
Po powrocie uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa w stażu, a w najbliższym czasie zostaną im wręczone dokumenty Europass-Mobilność. mat. szkoły
Grupa uczniów z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce odbyła w październiku praktyki zawodowe w Grecji. Staż był organizowany w ramach programu Erasmus+.

Klasa III B technik żywienia pod okiem hotelowych kucharzy przygotowywała typowo greckie dania, m.in. mousakę, horiatiki, tzatziki oraz souvlaki. Pomagała również w przygotowywaniu lunchów i kolacji.

Stażyści odwiedzili także biuro rachunkowe, gdzie dowiedzieli się o zasadach prowadzenia działalności gospodarczej i regułach podatkowych, zapoznali się z pracą Urzędu Skarbowego w Katerini oraz zobaczyli na własne oczy, jak wygląda posiedzenie greckiego sądu.

Klasa hotelarska porządkowała pokoje, poznawała zasady pracy w recepcji, przygotowywała nakrycia stołowe do kuchni i kolacji itp, przy okazji szkoląc się w posługiwaniu językiem greckim.

Uczniowie poznawali specyficzne dla swojego zawodu angielskie słownictwo.

Uczniowie klas III technik żywienia i usług gastronomicznych i IV technik hotelarstwa mogli zapoznać się ze specyfiką pracy i funkcjonowaniem restauracji Zorbas „od kuchni”. Uczennice grupy żywieniowej, w fachowych dla ich zawodu strojach, odkrywały tajniki tradycyjnych potraw – pomogły m.in. w przygotowaniu pieczonych sardynek, horiatików, zapiekanego z pomidorami i chili sera feta, a także przyrządziły prawdziwe rarytasy – owoce morza: ośmiornicę i kalmary.

Natomiast elegancko ubrani panowie z klasy hotelarskiej szkolili się po okiem Greczynki Kiki – jak być dobrym kelnerem, tzn. w jaki sposób podawać do stołu określone potrawy i prawidłowo podtrzymywać tacę ze szklankami i napojami, a także uczyli się właściwego sposobu obsługi klienta restauracji.

Na zakończenie praktyk uczniowie żywieniowcy przygotowali obsłudze hotelu i wszystkim uczestnikom placki ziemniaczane, jako popularną polską potrawę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna