Klasa III B technik żywienia pod okiem hotelowych kucharzy przygotowywała typowo greckie dania, m.in. mousakę, horiatiki, tzatziki oraz souvlaki. Pomagała również w przygotowywaniu lunchów i kolacji.
Stażyści odwiedzili także biuro rachunkowe, gdzie dowiedzieli się o zasadach prowadzenia działalności gospodarczej i regułach podatkowych, zapoznali się z pracą Urzędu Skarbowego w Katerini oraz zobaczyli na własne oczy, jak wygląda posiedzenie greckiego sądu.
Klasa hotelarska porządkowała pokoje, poznawała zasady pracy w recepcji, przygotowywała nakrycia stołowe do kuchni i kolacji itp, przy okazji szkoląc się w posługiwaniu językiem greckim.
Uczniowie poznawali specyficzne dla swojego zawodu angielskie słownictwo.
Uczniowie klas III technik żywienia i usług gastronomicznych i IV technik hotelarstwa mogli zapoznać się ze specyfiką pracy i funkcjonowaniem restauracji Zorbas „od kuchni”. Uczennice grupy żywieniowej, w fachowych dla ich zawodu strojach, odkrywały tajniki tradycyjnych potraw – pomogły m.in. w przygotowaniu pieczonych sardynek, horiatików, zapiekanego z pomidorami i chili sera feta, a także przyrządziły prawdziwe rarytasy – owoce morza: ośmiornicę i kalmary.
Natomiast elegancko ubrani panowie z klasy hotelarskiej szkolili się po okiem Greczynki Kiki – jak być dobrym kelnerem, tzn. w jaki sposób podawać do stołu określone potrawy i prawidłowo podtrzymywać tacę ze szklankami i napojami, a także uczyli się właściwego sposobu obsługi klienta restauracji.
Na zakończenie praktyk uczniowie żywieniowcy przygotowali obsłudze hotelu i wszystkim uczestnikom placki ziemniaczane, jako popularną polską potrawę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?